matematykaszkolna.pl
Chodź pomaluj mój świat. Na żółto i na niebiesko. Jakub: Test
13 lis 02:10
Jakub: Zwycięzca głosowania na nowy kolor nicku.
13 lis 02:11
Jakub: Teraz na zielono.
13 lis 02:12
Jakub: Teraz na fioletowo.
13 lis 02:12
Jakub: Stary dobry pomarańczowy.
13 lis 02:13
Jakub: Witam. W wątku 153387 było głosowanie na nowy kolor nicku. Niestety wygrany kolor nie spełniał naszych oczekiwań. Po pierwszy jest niebieski, co się myli z kolorem linków. Po drugie jest jakiś taki blady. Nie wiedziałam, co z nim zrobić, więc nic nie robiłem. Do dzisiaj. 1. Problem podobieństwa do linków rozwiązałem w ten sposób, że teraz nicki są linkami emotka. Jak się kliknie nick zostaną wyszukane wszystkie wpisy spod danego nicku. Dokładnie tak jak na stronie głównej. Zresztą to ten sam skrypt, więc działanie to samo. 2. Problem wyglądu koloru rozwiązałem tak, że teraz każdy może sobie wybrać kolor, który mu najbardziej odpowiada. Ja np. wróciłem do starego dobrego pomarańczowego. Domyślnym kolorem jest ten, który wygrał w głosowaniu. Aby go zmienić należy kliknąć "Twój nick" po lewej stronie, a następnie "kolor nicka". Ukaże się paleta 512 barw, z których można wybrać odpowiednią. Miłego kolorowania.
13 lis 02:25
Jakub: Gdyby coś nie działało, to piszcie.
13 lis 02:32
aniabb: mam nadzieję, ze dzięki linkowaniu będę widzieć już wszystkie swoje posty, a nie tylko kawałkami zależnie na którym komputerze jestem
13 lis 08:11
AC: Mam prośbę czy można datowanie każdego postu mogłoby być w formacie dd.mm.rrrr gg:mm Krótko mówiąc chodzi o dodanie roku, ułatwiłoby to szukanie postów.
13 lis 09:38
b.: kolory działają, ale linki chyba jeszcze nie całkiem emotka
13 lis 09:44
b.: coś czuję, że teraz będzie tu kolorowo jak na choince...
13 lis 09:45
Ajtek: Jaki ja przystojny niebieski jestem emotka. b., kolorowo jak na choince Przecież święta za pasem to co się dziwisz . Witam Wszystkich emotka.
13 lis 10:58
Piotr: nie mozna pisac od razu pod swoim nickiem. klikam enter a tekst i tak pojawia sie w pierwszej linicje.
13 lis 11:08
Piotr: klikam na inne nicki a wyszukuje tylko mnie
13 lis 11:12
aniabb: no potwierdzam..dla mnie to ból bo czasem używam dwóch linijek do zapisu i będzie mi się rozjeżdżać
13 lis 11:12
Ajtek: A mi wyszukuje tylko aniabb .
13 lis 11:13
Piotr: ja zawsze pisze po enterze. juz odruchowo najpierw wciskam enter.
13 lis 11:14
Kejt: a mi tylko Ciebie Ajtku.. ;>
13 lis 11:14
Piotr: wyszukało mi Kejt ! hurra! kto wybierze za mnie kolor ?
13 lis 11:15
aniabb: a mi co jakiś czas ostatnio szukany .. jakuba działał, mój działał ..potem parę razy siebie widziałam dla różnych , teraz mam kejt dla kilku różnych nadal kejt
13 lis 11:16
aniabb: a teraz znów mam siebie
13 lis 11:17
ICSP: i teraz pewnie będzie mi anię wyszukiwało ?
13 lis 11:17
ICSP: nie Jestem zbyt narcystyczny Wyszykuje mnie emotka
13 lis 11:18
aniabb: trzeba wejść w nowy post emotka wtedy zmienia emotka
13 lis 11:19
Ajtek: Teraz mi wyszukuje tylko ICSP
13 lis 11:19
Kejt: Widzę, że ICSP wybrał bardzo męski różowy
13 lis 11:20
ICSP: Kejt o gustach się nie dyskutuje emotka
13 lis 11:20
Ajtek: Kejt hahahahahaha .
13 lis 11:21
ICSP: chociaż będę się ładnie wyróżniał emotka
aniabb: zmienia czasem zaskakująco emotka pierwsze 3 razy działało teraz różnie
ICSP: jeszcze trzeba się dowiedzieć jak wklejać fimiki emotka
13 lis 11:22
aniabb: wolałabym umieć wklejać obrazki emotka nie musiałabym szukać po necie najbardziej pasujących
13 lis 11:23
aniabb: w postach chyba wyszukuje ostatnią osobę która pisała w danym temacie
13 lis 11:25
Ajtek: Faktycznie tak to wygląda.
13 lis 11:27
aniabb: ech logika i metoda prób i błędów
13 lis 11:30
Basia: Klikam "Twój nick" i nie pokazuje mi się opcja "kolor nicka". Dlaczego
13 lis 11:37
Basia: A już jest. Musiałam odświeżyć
13 lis 11:38
Ajtek: Pokazuje się tylko poniżej, musisz przewinąć stronę w dół emotka.
Basia: do łezki łezka i będę niebieska..................
Basia: ale z tym wyszukiwaniem coś nie tak klikam na nick Ajtek a pokazuje mi moje wpisy, a nie Ajtka
13 lis 11:40
aniabb: wyszukuje ostatnią osobę która pisała w danym temacie
13 lis 11:40
Basia: masz rację aniabb, sprawdziłam w kilku i ta reguła działa
13 lis 11:41
Basia: Teraz będzie nam na forum kolorowo emotka
13 lis 11:44
Ajtek: Na święta kolorowe forum emotka. To na sylwestra jak nic Jakub jakieś fajerwerki musi przygotować .
13 lis 11:45
Basia: Można sobie nick pomalować wg nastroju w danym dniu emotka
13 lis 11:48
Basia: teraz "siła spokoju"
13 lis 11:51
Ajtek: Uwaga gryzę
13 lis 11:52
Basia: no i co ładniejsze ? bądź tu teraz człowieku mądry nadmiar demokracji ........................
13 lis 11:52
Ajtek: Ja zostaje przy niebieskim emotka.
13 lis 11:53
Basia: na razie .................. idę na zakupy i przemyśleć poważny problem pod tytułem "jaki kolor nicku ?"
13 lis 11:54
dumka: a jak mozna zrobić taki kolor nicku bo też bym chciała inny
13 lis 12:05
Mateusz: dumka musisz zarezerwowac sobie nick
13 lis 14:17
Basia: Kuba nie trzeba to było Anioła posłuchać ? Nadmiar demokracji jest szkodliwy dla zdrowia.
13 lis 14:58
Jakub: @Piotr, aniabb Poprawiłem to kasowanie pierwszych pustych linijek. Teraz już się dobrze wyświetla. @AC Dodałem wyświetlanie roku. Należy tylko najechać kursorem myszki na datę wpisu. Nie chcę na stałe dawać wyświetlania roku, ponieważ w zdecydowanej większości wątków łatwo się zorientować, z którego roku pochodzi wpis. @Basia, Kejt, aniabb, Piotr, b., Ajtek, ICSP Wyszukiwanie wpisów po kliknięciu w nick działa już poprawnie. Jakby coś nie działało, to nacisnąć klawisz F5, aby się załadowała nowa wersja strony. Jakby dalej nie działało, to pisać. Znaczy, że dalej są błędy. @Basia Nie posłuchałem Anioła, ponieważ nie chciałem wyjść na Anioła emotka Trudno, demokracja ma swoje zalety i wady. Nic jednak lepszego nie wymyślono.
13 lis 16:33
Piotr: teraz jest elegancko emotka
13 lis 16:36
Mila: Jakubie, czy mógłbyś do rysowania dodać opcję"gumka", czasem chciałabym wymazać część wykresu.
13 lis 16:37
Ajtek: To ja poproszę jeszcze temperówkę do ołówka
13 lis 16:38
Mila: Ajtka od dziś nie lubię.
13 lis 16:48
Ajtek: Mila dlaczego Taki żarcik, a Ty na poważnieemotka. Proszę na przeprosiny emotka
13 lis 17:01
asdf: P.S Ołówek też by się przydał, powiększenie obszaru rysowania, możliwość wyłączenia siatek
13 lis 17:03
Mila: Hej, Ajtek, ładne kwiatki.emotka
13 lis 17:03
Ajtek: Hej Mila, hej emotka. Przestałaś mnie już "nie lubić"
13 lis 17:06
Trivial: Jakub, czy jest jakaś szansa, że będzie działać przypominanie hasła?
13 lis 17:48
konrad: to ja w końcu teraz kolor będzie
13 lis 18:02
konrad: ten blady niebieski
13 lis 18:02
Jakub: @Mila To rysowanie to dosyć prosty skrypt. Na razie nie mam pojęcia jak dodać gumkę, aby wymazać część rysunku. Muszę się nad tym zastanowić. Niby prosta rzecz, ale na razie nie mam pomysłu jak to zaprogramować. @kondran Kliknij "Twój nick" po lewej stronie i tam będziesz mógł zmienić kolor @Trivial Przypominanie hasła? W jakim sensie? Jest opcja odzyskiwanie hasła. Wysyła nowe hasło na maila, który podałeś przy rejestracji. Niestety nie wysyła starego hasła, ponieważ ja go nie przechowuję. W bazie danych zapisywany jest tylko hash hasła, z którego nie da się odczytać samego hasła. To dla bezpieczeństwa. Jak ktoś mi ukradnie bazę danych, to i tak się nie dowie, jakie są hasła użytkowników.
13 lis 18:38
TriviaI: Tak, ale opcja resetowania chyba nie działa. emotka
13 lis 18:39
Godzio: U mnie działała, bo raz przypominałem
13 lis 18:42
TriviaI: I mam nadzieję, że korzystasz z soli − samo hashowanie to raczej marne zabezpieczenie.
TriviaI: Spróbuję jeszcze raz teraz. Może zadziała.
TriviaI: Nie działa.
13 lis 18:45
Mila: Jakub, dziękuję.emotka
13 lis 20:28
Mati_gg9225535: oj widze że różowiutki zajęty c:
13 lis 20:56
Maslanek: Teraz to będzie kolorowo i cukierkowo
13 lis 21:14
Jakub: @Trivial Przed chwilą zarezerwowałem jakiś losowy nick i podałem mój rezerwowy adres. Następnie skorzystałem z opcji ,,odzyskanie hasła'' i otrzymałem nowe hasło na maila. Jak widzisz u mnie działa. Może sprawdź folder spam. Może spróbuj z innym adresem email. Tak w ogóle to co Ci nie działa? Nie dostajesz maila, czy przysłane hasło nie wchodzi?
13 lis 22:03
h12345: Test logowania z przysłanym hasłem.
13 lis 22:03
Miś: Miś się zalogował z nowym hasłem, które dostał od Jakuba. I jak ma teraz wprowadzić sobie jakieś "misiowe" hasło ?
13 lis 22:15
Eta: emotka emotka
13 lis 22:16
Tomek.Noah: Daje Twój nick i nie mam opcji zmiany koloruemotka
13 lis 22:27
Ajtek: Jak kliknąłeś na zmień kolor, to przesuń ekran do dołu emotka.
13 lis 22:28
Tomek.Noah: Poprawka już jest emotka
Tomek.Noah: Wcześniej w ogóle nie miałem takiej opcji, teraz już jest emotka
Tomek.Noah: Tak będzie uniwersalnie
13 lis 22:29
Basia: Nikt nie pomoże Misiowi ?
13 lis 22:30
Jakub: @Miś Niestety odzyskanie hasła polega na tym, że w miejsce Twojego starego hasła jest wpisywane nowe losowe hasło. Skrypt nigdzie nie zapisuje Twojego poprzedniego hasła, więc nie ma możliwości jego przywrócenia. Póki co nie ma opcji ponownego ustawienia własnego hasła. Może to dobry pomysł na kolejne udogodnienie emotka
14 lis 00:13
Basia: Biedny Miś Beczy bo takie straszne hasło musi zapamiętać. Na szczęście ma jeszcze inny nick emotka Jednak ponowne wprowadzenie swojego hasła bardzo by się w tej sytuacji przydało.
14 lis 00:18
Trivial: OK, problem już nieaktualny. Po wczorajszej próbie hasło jednak przyszło. Nie wiem jak to możliwe, gdyż specjalnie wylogowywałem się i logowałem od nowa do poczty, odświeżałem itd... Nie możliwe jest żebym nie zauważył. Myślę, że to wina o2 − wcześniej też już miałem różne dziwne przygody. emotka
14 lis 19:26
asdf: @Trivial może to przez kompa? emotka Taki żarcik emotka Czasami tak bywa, że poczta się zacina − pamięć podręczna przeglądarki. Dla testu, wejdz na mateamtyka.pisz.pl, poczekaj kilka minut, wez wstecz, wezmiesz odswiez to pozmieniają Ci się tematy, a czaesm nie − zatnie się..Ja tak mam czasem, dlatego jak widzę, że nei śmiga to otwieram nową karte.
14 lis 19:39
Trivial: asdf, co nie zmienia faktu, że gdy próbowałem jakieś 5 dni temu nic mi na maila nie przyszło. emotka Pamięć podręczną przeglądarki mam wyłączoną − strony zawsze ładują się od zera.
14 lis 22:20
aniabb: mi się tu baardzo dłuuugo ładują te rysunki co się w tym edytorze tworzy emotka
14 lis 22:22
Jack: świetnie, a kiedy można będzie legalnie wstawić obrazki i filmiki? emotka
14 lis 22:45
Piotr: aniabb wiele osób to już zgłaszało. jak mam cos rysowac to mnie normalnie pot zalewa, bo wiem, ze beda problemyemotka
15 lis 01:09
aniabb: ja jestem typowy inżynier .. bez ołówka i serwetki nie umiem nic wyjaśnić
15 lis 07:46
Jakub: @Jack Wstawiania obrazków i filmików nie planuję. Można do nich dawać linki. @aniabb Długo się ładują rysunki, ale kiedy? Jak klikasz "zobacz podgląd"?
16 lis 02:09
aniabb: jak klikam zobacz podgląd to najpierw nic się nie pojawia..wracam do edycji, klikam parę razy w czarny kolorek, stawiam kropkę i ją kasuję.. klikam zobacz podgląd ... pojawia się kółeczko że myśli i się kręci kręci...wracam do edycji, klikam parę razy w czarny kolorek, stawiam kropkę i ją kasuję piszę opis pod spodem i go usuwam.. klikam zobacz podgląd ... pojawia się kółeczko że myśli ... i albo się pojawia obrazek albo znów powtórka...
16 lis 07:17
think: a propo rysunków... niby wiem, że matematyk to powinien być człowiek zorganizowany i robić przemyślane rysunki, ale czasem po skończeniu dzieła chciałabym usunąć coś co było w środku i wtedy albo cofam się po kroczku, albo zaczynam od początku... stąd moja prośba, może udałoby Ci się Jakubie umieścić coś takiego jak gumka że można coś wygumować zamiast się cofać albo zaczynać od początku emotka
16 lis 10:40
Piotr: co do rysowania to wyglada to mniej wiecej tak : klikam "zobacz podgląd" i trwa ładowanie, czekam kilka sekund i "powrót do edycji" i tak po kilka razy. raz sie uda w koncu a raz jeśli dłużej trwa ładowanie wyświetla sie komunikat "coś poszło nie tak. spróbuj ponownie" i niestety wszystko trzeba od nowa rysować.
16 lis 11:15
Bogdan: Witam. Ja też mam kłopoty z ładowaniem rysunku po kliknięciu zobacz podgląd. Najpierw w ogóle nie chce ruszyć załadunek, kilkakrotnie klikam zobacz podgląd i powrót do edycji, po kilku takich próbach rozpoczyna się bardzo długie ładowanie. Od czasu do czasu pojawia się przed rozpoczęciem załadunku komunikat: "coś poszło nie tak", wtedy wracam do edycji, cofam ostatnie dwa, trzy kroki, ponownie je wprowadzam i po kliknięciu zobacz podgląd rysunek zaczyna się załadowywać. Przy okazji, dziękuję Jakubie za wszystkie ostatnie usprawnienia emotka, gumka by się przydała.
16 lis 11:23
dumka: ale jak zarezerwować nie wiem jak
16 lis 12:46
Piotr: @dumka po lewej na dole masz "Twój nick". tam możesz zarezerwowac nick oraz wybrać kolor.
16 lis 12:49
Jakub: @think Ciekawy pomysł z usuwaniem figury narysowanej gdzieś w środku. Będę musiał przemyśleć, jakby to dodać. @aniabb, Piotr, Bogdan Rysowanie odbywa się w ten sposób. 1. Na początku jest rysowanie w przeglądarce. 2. Po kliknięciu ,,zobacz podgląd'' dane na temat figur (punkty zaczepienia, wielkość boków itd.) są wysyłane na serwer. W tym momencie kółeczko zaczyna się kręcić. 3. Na serwerze z tych przysłanych danych tworzony jest plik graficzny. 4. Numer pliku graficznego jest odsyłany do przeglądarki. 5. Przeglądarka na podstawie numeru pobiera odpowiedni plik graficzny i go pokazuje w podglądzie. Problemy mogą wystąpić w 2. i 4. Podczas przesyłania informacji między przeglądarką i serwerem może się ona zgubić. Przeglądarka o tym nie informuje tylko dalej czeka na odpowiedź. Wtedy najlepiej jest zrobić, to co niektórzy już robią, czyli kliknąć,,powrót do edycji'' i ponownie ,,zobacz podgląd''. Informacje o narysowanych figurach zostanę wysłane ponownie. Warto też chwilkę poczekać przy kręcącym się kółeczku. Wygenerowanie na serwerze rysunku trochę trwa. 3. Czas tworzenia pliku graficznego może się znacznie wydłużyć, jak serwer jest mocno obciążony. Tak jest zazwyczaj wieczorami od niedzieli do czwartku. Warto więc trochę poczekać. Może się zdarzyć, że informację o przesłanych figurach zawierają błędy. Na ich podstawie, nie można stworzyć pliku graficznego. To już wina mojego skryptu. Stosowana informacja jest zwracana do przeglądarki i wtedy pojawia się komunikat ,,coś poszło nie tak''. Dobrze jest wtedy zrobić, to co robi Bogdana, czyli cofnąć jedną lub dwie ostatnio narysowane figury. Postawić też jakąś kropkę, to co robi aniabb. Czasami pomaga. Niestety ten program do rysowana nie jest jeszcze doskonały. Będę go jeszcze ulepszał.
16 lis 22:04
asdf: Jak nie ładuje się obrazek to do napisago postu daje kilka akapitów pustych, a w ostatnim coś typu: " asdfja;sfjas;fkljasdf;ldsjf;adkj", klikam podgląd − zaczyna się ładować, biorę "powrót do edycji" stawiam jakiś znaczek (mała kreska, kropka) i znowu klikam "zobacz podgląd". Jak wyskakuje błąd to robię to samo znowu − rysuję kreskę/punkt i ponownie "zobacz podgląd". Nie mialem jeszcze tak, ze obrazka nie moglem wyslac.
16 lis 22:21
Trivial: Zawsze kiedy miałem problemy z wysłaniem obraza, winne było moje połączenie internetowe, a raczej jego brak. emotka
16 lis 22:29
Gustlik: No to się kolorowo zrobiło na naszym forum emotka
16 lis 23:44
Jakub: Gustlik Ty proponowałeś niebieski i nawet Twój kolor zdobył dużo głosów, a teraz na czerwono jesteś emotka
17 lis 00:16
Mila: Gustlik zmienił orientację polityczną.? Pozdrawiam ciepło.emotka
17 lis 00:24
Gustlik: Eta mnie za to polubi, bi się jej spodobałem w tym kolorze emotka
17 lis 01:24
b.: > Jakub: Gustlik Ty proponowałeś niebieski i nawet Twój kolor zdobył dużo głosów, a teraz na > czerwono jesteś > asdf: Nie mialem jeszcze tak, ze obrazka nie moglem wyslac. skrypt na serwerze wygląda tak: JEŚLI (rysunek pochodzi od użyszkodnika, który głosował na blady kolor a teraz go nie używa) TO { poczekaj 3 sekundy; 'rzuć kostką', jeśli wypadła szóstka, to odeślij mu ,,coś poszło nie tak'', niech ma emotka a jeśli wypadnie 1−5, no to zrób mu ten rysunek; } W PRZECIWNYM RAZIE { // aha, miły użytkownik, lubi pomarańczowy kolor lub przynajmniej jest konsekwentny zrób rysunek od razu; } emotka
17 lis 06:21
dumka: a już mam swój kolor hihihi fajnie emotka dzięki Piotr
17 lis 09:45
Piotr: nie ma sprawy dumka emotka @b. dobre
17 lis 11:14
Gustlik: Jakubie Bardzo fajnie to zrobiłeś. Przydałoby się jeszcze nieco zmodyfikować rysowanie, aby w tekście można było z klawiatury lub z tablicy znaków wpisywać znaki interpunkcyjne i symbole matematyczne, np. =, >, <, ., +, −, *, /, ∩, ∪ itp., oraz pozostałe litery alfabetu greckiego. Przydałoby się też zmodyfikować pisanie tekstu tak, aby odbywało się to, jak w edytorze tekstu, czyli żeby nie trzeba było klikać za każdym razem, gdzie ma być wstawiona kolejna litera lub cyfra gdy piszemy słowo lub liczbę wielocyfrową. Dobrze byłoby wprowadzić opcję, że naciśnięcie jakiegokolwiek klawisza lub kliknięcie na symbol z tablicy przełącza opcję rysowania na opcję "Tekst" i rozpoczyna pisanie tekstu w miejscu ustawienia kursora bez klikania w ikonę "T". Poza tym fajnie zrobiłeś. Pozdrawiam emotka
17 lis 23:16