nierówność
mesia666:
−x3
−−−−−− >= 0
x−2
13 lis 21:10
Kejt: pomnóż całość przez (x−2)
2
potem nie wymnażaj tylko napisz miejsca zerowe..a dalej przybliżony wykres i odczytujesz
rozwiązanie..
w razie problemów, pytaj
13 lis 21:12
altXOR:

−x
3(x − 2) ≥ 0
Jak widać −x
3(x − 2) ≥ 0 ⇔ x ∊ <0, 2)
13 lis 21:13
mesia666: no tak, tylko że mam wzór −x3(x−2)≥0 i jak się liczy m.z. jeśli jest potęga trzeciego stopnia
13 lis 21:21
Kejt: normalnie..
traktujesz to na początku jak równanie:
−x3(x−2)=0
czyli −x3=0 v x−2=0
i mamy miejsca zerowe 0 i 2..rozumiesz?
13 lis 21:24
mesia666: dobra rozumiem, dzięki za pomoc tylko tam gdzie napisałeś
czyli −x3=0 v x−2=0
powinno chyba być ∧
13 lis 21:27
Kejt: napisałaś.. akurat w tym przypadku wg mnie jest to bez znaczenia czy użyje się 'i' czy 'lub'..
13 lis 21:28
mesia666: "i" to jest, że obydwa wyrażenia są miejscami zerowym, a "lub" to jedno albo drugie także chyba
jest różnica, ale najważniejsze że otrzymałem normalne wytłumaczenie a nie gotowe rozwiązanie,
wielkie dzięki
13 lis 21:31
Kejt: mądrala

mnie zawsze uczyli lub, więc nie będę się kłócić
13 lis 21:39
ICSP: jest różnica jednak z plusem dla Kejt
13 lis 21:40
ZKS:
Więc powinno być ∨ (lub) ponieważ to wyrażenie zeruje lub drugie nie muszą obydwa naraz
zerować wyrażenia żeby było ∧ (i).
13 lis 21:42
Kejt: yeah

dzięki
ICSP
13 lis 21:42
ICSP: zawsze do usług
13 lis 21:42
mesia666: niedobrze

nie, dobrze oczywiście, że ktoś to wyjaśnił
13 lis 21:45
Kejt: muszę sobie powtórzyć równania trygonometryczne..znalazłbyś czas/ chciałbyś mi potowarzyszyć?
13 lis 21:45
ZKS:
13 lis 21:45
Kejt: ZKS − wtapiasz się w tło niczym kameleon
13 lis 21:47
ZKS:
Ale nadal mnie widać niestety.
13 lis 21:47
ZKS:
Kejt jeżeli masz coś z równań trygonometrycznych to czy widziałaś to zadanie:
sin(x) + cos(x) + 2sin(x)cos(x) = 1
jeżeli nie to rozwiąż sobie.
13 lis 21:50
ICSP: Z tymi równaniami to było pytanie do mnie ?
13 lis 21:51
Kejt:
sinx + cosx + 2sinxcosx=sin2x+cos2x
sinx+cosx=sin2x−2sinxcosx+cosx2
sinx+cosx=(sinx−cosx)2
w dobrą stronę...? czy niezbyt?
13 lis 21:52
Kejt: oczywiście, że do Ciebie
13 lis 21:52
ZKS:
Też tak można.
13 lis 21:54
Kejt: ok..na razie brak pomysłów na dalszą część..ale na razie..
13 lis 21:55
ICSP: Ja nie mogę

ale na pewno
ZKS Ci pomoże z tym
13 lis 21:55
Kejt: 
biedny
ZKS
13 lis 21:56
ZKS:
A kto powiedział że nie możesz jeżeli chcesz to dawaj
ICSP.
13 lis 21:57
ZKS:
Później Ci pokażę inny sposób
Kejt.
13 lis 21:58
ICSP: nie mogę

Zakaz mam
13 lis 21:58
Kejt: zakaz? od kogo? za co?
13 lis 21:59
ICSP: od
Godzia 
Powiedział ze prawie wszystko robię źle to lepiej żebym już nic nie robił
13 lis 22:00
Saizou : | | π | |
czy to będzie x=− |
| +kπ, k∊C  |
| | 4 | |
13 lis 22:03
ZKS:
Haha patrzcie jaki
Godzio jest nie znałem go od tej strony.
13 lis 22:03
Kejt: już ja sobie z nim porozmawiam..
Saizou..nie psuj
13 lis 22:03
Saizou : ale to jest zła odpowiedź właśnie znalazłem błąd
13 lis 22:04
ICSP: jutro go pomęczysz
13 lis 22:05
ZKS:
Saizou sprawdź sobie.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| + |
| + 2 * (− |
| ) * |
| = −1 |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
13 lis 22:05
Kejt: dobrze..bo całą przyjemność z liczenia zabierasz..
jak to się mówi: "podanie odpowiedzi do zadania matematykowi jest jak przelecenie jego
dziewczyny"
tzn..w moim przypadku trochę inaczej, ale liczy się sens
13 lis 22:06
Saizou : Kejt i jak idzie
13 lis 22:16
ZKS:
A Ty wreszcie zrobiłeś sobie
Saizou?
13 lis 22:17
Saizou : tak
13 lis 22:18
Saizou : nawet ładne wyniki wychodzą
13 lis 22:18
13 lis 22:19
Kejt: myślę..zapomniałam jak to się robiło
13 lis 22:21
ZKS:
Jeżeli zrobiłeś że cos
1/x = e
1/xln(cos(x)) i teraz pochodna to

.
13 lis 22:24
ICSP: najpierw policzyłem ze złożenia a później dopiero policzyłem pochodną z x1/x
ale chyba to nie ma zbyt dużej różnicy?
13 lis 22:25
ZKS:
| | 1 | | 1 | | sin(x) | |
cos1/x(x) * [(− |
| 2) * ln(cos(x)) + |
| * (− |
| )] |
| | x | | x | | cos(x) | |
13 lis 22:27
ZKS:
Saiozu jak wyszło to dobrze. A robiłeś tym samym sposobem co
Kejt?
13 lis 22:28
Saizou : trochę innym, ale wynik jest OK
13 lis 22:30
ZKS:
ICSP właśnie ciekawe jak tam jest czy (cos(x))
1/x czy cos(x
1/x).
13 lis 22:30
ZKS:
Jak
Kejt zrobi to możesz pokazać jakim sposobem.
13 lis 22:31
Saizou : ja jeszcze tylko będę 30 min, bo muszę jutro wcześnie wstać

niestety
13 lis 22:32
Saizou : mogę dać podpowiedź
13 lis 22:45
ZKS:
No podaj podpowiedź dla Kejt.
13 lis 22:48