pochodne
Kaciaciarzyna: ( cosx 1x )'
Pomógłby ktoś?
13 lis 22:10
Basia: pomógłby, ale musi najpierw wiedzieć czy
to jest (cosx)1/x czy cos(x1/x) ?
13 lis 22:24
Kaciaciarzyna: pierwszy wariant
13 lis 22:30
Tomek.Noah: (cosx)1/x=eln(cosx)1/x
13 lis 22:34
Basia: wiesz jak policzyć z tego co napisał Tomek ?
13 lis 22:43
Kaciaciarzyna: Tak, przynajmniej tak mi się wydaje, ale ni jak ma się to do wyniku z książki

Chyba psor
trochę tam poupraszczał.
13 lis 22:48
Basia:
= e
1x*ln(cosx)
f'(x) = [e
1x*ln(cosx)]' = e
1x*ln(cosx)*[
1x*ln(cosx)]' =
(cosx)
1/x*[
1x*ln(cosx)]' =
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(cosx)1/x*[ − |
| *ln(cosx) + |
| * |
| *(−sinx) ]= |
| | x2 | | x | | cosx | |
| | (cosx)*ln(cosx) + x*sinx | |
−(cosx)1/x* |
| |
| | x2*cosx | |
to można jeszcze przekształcać
jaki masz wynik ?
13 lis 22:56
Kaciaciarzyna: Miałam praktycznie Twoją przedostatnią linijkę tyle, że sinusa i cosinusa zamieniłam na
tangens, bo kierowałam się już pod wynik z książki, ale Twoja ostatnia linijka mi trochę
rozjaśniła. Powinnam to już doprowadzić do końca. Dzięki wielkie
13 lis 23:05
Gdańsk: Cześć może ktoś mógły pomóc

wiem, że to prosty przykład dla większości, ale nie potrafie się
za to zabrać. Trzeba wyznaczyć dziedzinę i narysować wykres... f(x)=e
ln(cosx)
25 paź 20:25
ZKS:
Dziedzina.
cos(x) > 0 ⇒ x ∊ ...
Ustaliwszy dziedzinę to wyrażenie jest równoważne wyrażeniu
elncos(x) = cos(x).
25 paź 20:40
ICSP: | | π | | π | |
cosx > 0 ⇒ x ∊ (− |
| + 2kπ ; |
| + 2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
e
ln(cosx) = cosx w Wyznaczonej wyżej dziedzinie
25 paź 20:42