Jak znaleźć pochodną takiej funkcji: f(x)=lnsincos(-3x^5-4x+9)
ilona: Jak znaleźć pochodną takiej funkcji: f(x)=lnsincos(−3x5−4x+9)
13 lis 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest
ln(sin(cos(−3x
5−4x+9)))
13 lis 19:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiesz jak się liczy pochodnę funkcji złożonych

bo to ćwiczy to zadanie
13 lis 19:35
ilona: W przykładzie jest tak jak zapisałam
13 lis 19:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
to spróbuj sama to zrobić mając na uwadze nawiasy które napisałem
13 lis 19:38
ilona: Tej funkcji akurat nie wiem
13 lis 19:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
i korzystając ze wzoru (f(y))' = f' * y'
13 lis 19:39
13 lis 19:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję się przyłożyć ... bo później będziesz miała całki ... a całek bez umiejętności
liczenia pochodnych to za nic nie opanujesz
13 lis 19:40
ilona: Ok dzięki

coś tam mi wyszło
13 lis 19:46