geometira
Madzia: Wewnątrz kwadratu ABCD Wybierzmy punkt X taki, aby trójkąt CDX był trójkątem równoramiennym,
którego kąty przy wierzchołkach C i D mają taką samą miarę 15o. Co można powiedzieć o
trójkącie ABX?
13 lis 13:02
13 lis 13:14
Basia: 
ABX jest na pewno równoramienny
trzeba by chyba znaleźć kąt δ
a na to są różne sposoby:
albo
z tw. cosinusów
a
2 = x
2+x
2−2x*x*cos(150)
a
2 = x
2*(2+
√3)
| | a2 | | a2(2−√3) | |
x2 = |
| = |
| = a2(2−√3) |
| | 2+√3 | | 1 | |
teraz z tr.DXA i tw.cosinusów można wyliczyć y
y
2 = a
2+x
2 − 2ax*cos75
| | a2 | | a | |
y2 = a2+ |
| −2a* |
| *cos75 |
| | 4cos215 | | 2cos15 | |
to się jak sądzę da uprościć (pokombinuj)
| | a2 | |
a mając y można wyliczyć cosδ= |
| |
| | y | |
i dowiedzieć się jakim kątem jest δ
13 lis 13:23