geometria euklidesowa
Madzia: Wewnątrz kwadratu ABCD Wybierzmy punkt X taki, aby trójkąt CDX był trójkątem równoramiennym,
którego kąty przy wierzchołkach C i D mają taką samą miarę 15o. Co można powiedzieć o
trójkącie ABX?
13 lis 08:58
Bogdan:
13 lis 09:51
Madzia: Prosiłabym o jakiś opis do rysunku. Nie wiem skąd wiemy, ze kąt AXB ma miarę 60o.
13 lis 10:24
Madzia: Jeszcze raz proszę o wytłumaczenie skąd wiemy, że miara kąt AXB jest 60 stopni.
13 lis 10:54
Bogdan:
| | tg60o − tg45o | | √3 − 1 | |
tg15o = tg(60o−45o) = |
| = |
| = 2 − √3 |
| | tg60o + tg45o | | √3 + 1 | |
| | a | | 1 | | 1 | |
w = |
| *tg15o ⇒ w = |
| a * (2 − √3) = a − |
| a√3 jaki stąd wniosek? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lis 13:04
Bogdan: | | 1 | | 1 | |
w = a − |
| a√3 ⇒ a − w = |
| a√3 ⇒ a − w = h |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 13:08