na szybko pierwiastek pod pierwiastkiem -1 + pierwiastek 3i
daw: liczba zespolona √−1+√3i
13 lis 10:38
camus: √−1 = i
√3=√3 − nie ma co kombinowac
√i = 1+i√2 lub √i=− 1+i√2
13 lis 10:48
camus: jeszcze √−1=i, zapomniałbym
13 lis 10:51
camus: znaczy √−1=−i
13 lis 10:51
AC: Chłopie co ty piszesz.
Zobacz
z pierwszego
√−1 = i ⇒ i = √−1
z drugiego
√−1 = −i ⇒ i = −√−1
no to zdecyduj się ile to "i" wynosi bo dwóch różnych wartość na pewno nie przyjmuje.
Z definicji i =√−1
13 lis 13:19
camus: i przyjmuje tylko jedną wartość, ale √−1 przyjmuje dwie warotści, dlategoż i zawsze było po
prawej stronie
ew.
i2 = −1
(−i)2 = (−1)2*i2=−1
stąd √−1=i lub √−1=−i
13 lis 13:45
13 lis 13:58
AC: Zobacz wykres pierwiastka i zauważ że parabola nie ma dolnej połówki
1305
13 lis 14:04
13 lis 14:05
Mila: Wydaje mi się, ze taki to przykład:
√−1+i√3
Czekam na potwierdzenie.
13 lis 15:12