klara: kto mi powie jak z wykresu funkcji np. homograficznej lub innej napisac wzór tej funkcji?
8 maj 08:59
xpt: Wzór funkcji homograficznej to f(x)=(ax+b)/(cx+d)
Asymptoty tej funkcji to pionowa x=-d/c i pozioma y=a/c
Z wykresu odczytujesz asymptoty i podstawiasz.
Wyznaczasz potem z tych zależności odpowiednie litery. Miejscem zerowym tej funkcji jest
punkt o wspołrzędnych -b/a
Jeśli nie da się odczytać jakiejś informacji z wykresu, to bierzesz dowolny punkt, który
da się odczytać z wykresu i podstawiasz jego współrzędne za x i y do wzoru.
Ogólnie z innymi funkcjami jest podobnie. Znajdujesz charakterystyczne punkty i z różnych
własnośći funkcji wyznaczasz poszczególne parametry.
8 maj 09:50
klara: wielkie dzięki
8 maj 10:25