pytanie
adaś:
kiedy funkcja ma dwa miejsca zerowe?
12 lis 21:27
dumka:

kiedy jej ramiona przechodzą przez dwa punkty na osi x
12 lis 21:32
Bogdan:
wtedy, gdy dla dwóch różnych argumentów przyjmuje wartość zero
12 lis 21:32
Bogdan:
adaś nie określił, o jaką funkcję chodzi
12 lis 21:33
adaś: Dwa miejsca zerowe ma funkcja?
a) f(x)=−2(x+2)2−2
b) g(x)= 2(x−2)2
c) h(x)=−2(x−2)2+2
d) k(x)=2(x+2)2+2
jak to się robi ,bo mi wychodzi w kilku funkcjach po dwa miejsca zerowe
12 lis 21:35
12 lis 21:36
Bogdan:
f(x) = a(x − p)2 + q
Dwa miejsca zerowe wtedy, gdy a*q<0
12 lis 21:37
adaś: a jak nie zapamiętam że musi być a*q<0 ,to jak mam na to wpaść mając tylko podane funkcje?
12 lis 21:44
adaś: ?
12 lis 21:59
Bogdan:
a i q mają różne znaki
12 lis 22:04
aniabb: tak jak rozpisałam ... albo deltą jak tak lubisz
12 lis 22:05
adaś:
Delta w b) wychodzi 0 więc odpada , ale w a i c wychodzi dodatnia czyli >0 , no więc ma miejsca
zerowe prawda? Więc jaką odpowiedź mam w końcu wybrać?
12 lis 22:35
Piotr:
pokaz jak liczysz w a)
12 lis 22:38
adaś: sory wszystko dobrze, pomyliłem się w obliczeniach , dzięki Wam za pomoc
12 lis 22:44