funkcja
adaś: wartosci nieujemnych nie przyjmuje funkcja:
a)f(x)=−3(x−3)2
b)g(x)=4(x−4)2−4
c)h(x)=−5(x−5)2−5
d)k(x)=6(x+6)2+6
Czyli rozpisuje każdą funkcję rysując ją, a później patrzę która jest równa zeru i jest
całkowicie dodatna ,tak ?
12 lis 20:20
aniabb: d
12 lis 20:22
aniabb: odwrotnie... będzie c
12 lis 20:22
aniabb: musi być zawsze na minusie więc −()2 i jeszcze − coś , żeby nie było 0
12 lis 20:23
adaś: nie za bardzo rozumiem co chcesz mi powiedzieć, jak mogę do wyniku szybko dojść ?
12 lis 20:24
aniabb: trzeba pamiętać że (..)2 jest od 0 w górę więc
a) ujemne do 0
b) dodatnie od −4
c) ujemne do −5
d) dodatnie od 6
12 lis 20:25
adaś: tam jest napisane nieujemnych czyli dodatnich i równych zeru
12 lis 20:26
adaś: mogę sobie jakość to naszkicować ?
12 lis 20:27
aniabb: a to jednak D
12 lis 20:28
krystek: Masz postać kanoniczna , znasz a oraz (p,q) więc możesz szkicować.
12 lis 20:29
aniabb: można rysować ale w sumie przesunięcie w bok na zbiór wartości nie ma wpływu
12 lis 20:31
aniabb:

czerwona a
niebieska b
zielona c
fiolet d
12 lis 20:35
adaś:
w książce mam odpowiedz c
12 lis 20:37
adaś: dzięki za rysunek, już sobie narysowałem i tylko c nie przyjmuje warości dodatnich oraz równych
zeru
12 lis 20:38