usuwanie niewymierności
Nulka: Hej błagam o pomoc! Jak usuwa się niewymierność z mianownika ? Chodzi mi o przykład :
2√5 kreska ułamkowa 3 − √5
12 lis 20:58
12 lis 21:00
altXOR: | 2√5 | | 3 + √5 | | 6√5 + 5 | |
| * |
| = |
| |
| 3 − √5 | | 3 + √5 | | 9 − 5 | |
12 lis 21:01
Mati_gg9225535: mnożysz razy sprzężenie ( do wzoru skróconego mnożenia zeby sprowadzic) czyli to samo co masz,
ze zmienionym znakiem
| 2√5 | | 3+√5 | | 2√5*(3+√5) | |
| * |
| = |
| = |
| 3−√5 | | 3+√5 | | (3−√5)(3+√5) | |
12 lis 21:01