jumico: liczby 1 i 2 sa miejscami zerowymi wielomianu w postaci w(x)=2x3+mx2-13x+n
8 cze 14:20
Jakub: A gdzie pytanie?
8 cze 14:47
jumico: wyznacz trzeci pierwiastek?
8 cze 15:03
Jakub: Jeżeli 1 i 2 są pierwiastkami wielomianu (zobacz
119) to można ułożyć układ równań:
2*1
3+m*1
2-13*1+n=0
2*2
3+m*2
2-13*2+n=0
Rozwiąż ten układ równań. Będziesz miał m i n. Napisz co ci wyszło.
8 cze 15:27
jumico: n=11 1/3
m=-1/3
8 cze 15:39
Jakub: No to masz ten wielomian
2x
3 - 1/3x
2 - 13x + 11 1/3
Podziel go teraz przez (x-1) tak jak tutaj
107. Wyjdzie ci w wyniku wyrażenie
kwadratowe. Z delty i wzorów już znajdziesz dwa pierwiastki. Jeden z nich to będzie 2, a
drugi szukany pierwiastek.
8 cze 15:51