granica ciągu
Olaa: Witam
bardzo bym prosiła o pomoc w rozwiązaniu tego zadania nie wiem w ogóle jak sie do tego zabrać

Obliczyć granice
x3+8x+2 przy n→ −2
11 lis 23:55
Basia:
wzory skróconego mnożenia
x3+8 = x3+23 = (x+2)(x2−2x+4)
11 lis 23:57
11 lis 23:57
Olaa: a jak dalej policzyć ?
11 lis 23:58
Piotr:
(x+2) sie skroci i podstawiasz −2
11 lis 23:59
Olaa: umiem zadania jak np coś dązy do nieskończoności a przy liczbie powiedzmy −2 juz nie potrafię
jak sie robi tego typu zadania ?
11 lis 23:59
Basia:
(x+2) się skróci, potem już nie ma żadnych przeszkód żeby za x podstawić −2
12 lis 00:00
Piotr:
12 lis 00:00
Olaa: dziękuję bardzo
12 lis 00:01
Basia: napiszę Ci, przemyśl to porządnie
| | x3+8 | | (x+2)(x2−2x+4) | |
limx→−2 |
| = limx→−2 |
| = |
| | x+2 | | (x+2) | |
lim
x→−2 (x
2−2x+4) = (−2)
2−2(−2)+4 = 4+4+4 = 12
12 lis 00:02
Olaa: super o to mi chodziło

czyli jak coś dąży do liczby to zawsze podstawiam tak ?
12 lis 00:04
Basia: tak jeżeli można; no bo jak Ci się mianownik zeruje, nie możesz
najpierw musisz poprzekształcać
lim
x→0 (2x
2−5) = 2*0
2−5 = −5
nie ma przeszkód więc podstawiam
na razie nie mogę podstawiać bo dostanę 0 w mianowniku
przekształcam
| | (x−1)(x+1) | |
= limx→1 |
| = limx→1 (x+1) = 1+1 = 2 |
| | x−1 | |
ale tu od razu podstawiam
| | x2−1 | | 4−1 | |
limx→2 |
| = |
| = 3 |
| | x−1 | | 2−1 | |
12 lis 00:08