y=−2/3 x +1/3
0Y to (0;1/3)
0X to (1/2;0)
| −2 | 2 | |||
a= | =− | |||
| 3 | 3 |
| 2 | ||
y=− | x+b | |
| 3 |
| 2 | ||
1=− | *(−1)+b | |
| 3 |
| 2 | ||
1= | +b | |
| 3 |
| 1 | ||
b= | ||
| 3 |
| 2 | 1 | |||
y=− | x+ | |||
| 3 | 3 |
| 2 | 1 | |||
− | x+ | =0 /*3 | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
x= | ||
| 2 |
| 1 | ||
P=( | , 0) | |
| 2 |
| 1 | ||
OY: (0, b)=(0, | ) | |
| 3 |
zamiast tak dziwnie brzmiąco "wektorami" to po prostu liczę kratki
np.: niebieskie
3do tyłu 2 w górę dopisuję kreskę ułamkową i mam a=−2/3
zielona
1 do przodu 2 w górę kreska i mam a=2/1 = 2
fioletowa
y=2/5x +3 (wyraz wolny z przecięcia z osią 0Y )
którym idealnie wychodzi liczenie pazurków do pomalowania