Prawdopodobieństwo
Pasterz: Prawdopodobieństwo.z tali zawierającej 36 kart losujemy jedną kartę.Oznaczamy zdarzenia:
A−wylosowana karta jest pikiem
B−wylosowana karta jest damą.
Czy zdarzenia A i B są niezależne

?
Odpowiedz to że są zależne prawda

? bo dama może być pikiem
11 lis 21:07
11 lis 21:10
Pasterz: aha czyli zdarzenia są zależne bo gdy wylosujemy damę to może ona także być pikiem a gdy
wylosujemy pik to może on być także damą
| | 9 | | 4 | |
i obliczeniowo to : P(A)= |
| P(B)= |
| |
| | 36 | | 36 | |
| | 9 | | 4 | | 1 | |
P(A)*P(B)= |
| * |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 36 | |
a
Czy tak

?
11 lis 21:21
aniabb: tak więc są niezależne
11 lis 21:22
Pasterz: no znaczy niezależne wiem tylko pomyliłem się w napisaniu
11 lis 21:41