TRYGONOMETRIA
Edddddddy: Mam problem z zadankiem, nie wiem jak się za to zabrać

Do sedna: Przedstaw w postaci iloczynu wyrażenie
1)sin
2 α − sin
2 β
2) (z gwiazdką) sin
2 α − cos
2 β
3) sinα+sin2α+sin3α
4)cosα−sin2α
pomóżcie




11 lis 18:13
aniabb:
1) (sinα+sinβ)(sinα+sinβ)
2) (sinα+cosβ)(sinα+cosβ)
3) sin2α +2sin2αcosα =sin2α(1+2cosα)
4) cosα−2sinαcosα = cosα(1−2sinα)
11 lis 18:19
11 lis 18:21
Ajtek:
Cześć
aniabb, możez oprawić dwa pierwsze

.
11 lis 18:21
aniabb: przecież jest iloczyn
11 lis 18:23
aniabb:
1) (sinα−sinβ)(sinα+sinβ)
2) (sinα−cosβ)(sinα+cosβ)
11 lis 18:23
Ajtek:
O to to to
11 lis 18:24
Ajtek:
aniabb 3 też mi się nie podoba, zgubiłas sinα

.
11 lis 18:29
aniabb: dodałan sinα do sin3α
11 lis 18:30
Ajtek:
Aha

.
11 lis 18:31
Edddddddy: Okej a jak by było: Korzystając ze wzorów na sumy i różnice funkcji tryg. przedstaw w postaci
iloczyny wyrażenie ........................ ? Najbardziej mi zależy na tym: sinα +sin2α+sin 3α
11 lis 19:13
aniabb: sin2α +2sin2αcosα =sin2α(1+2cosα)
11 lis 19:18