przedziały wyznaczyć zbiór wartośccci
kinga: f(x)=−1/3x2+3x+12
11 lis 17:40
11 lis 17:42
kinga: ta ale tu jest 1/3 a nie 3
11 lis 17:52
Piotr:
przeciez masz schemat rozwiazania .
11 lis 17:53
kinga: robię to tak −1/3x2+3x+12 xw=3 Δ=b2−4ac Δ=9−4*1/3*12 Δ=9+16=25=5 co dalej
11 lis 18:08
Krzysiek : Do odczytania zbioru wartosci funkcji potrzebna CI jest nie wspolrzedna x ale wspolrzedna y
w
bo zbior wartosci odczytujesz na osi OY
| | −Δ | | −25 | | 3 | |
masz wzor na wspolrzedna yw = |
| ⇒yw= |
| =18 |
|
|
| | 4a | | −4/3 | | 4 | |
Teraz a<0 i Δ>0 wiec wierzcholek paraboli bedzie nad osia OX to zobacz mamy dobrze obliczone
bo wspolrzedna y
w jest dodatnia .
| | 3 | |
czyli zbior wartosci tej funkcji bedzie nalezal do przedzialu (−∞,18 |
| >
|
| | 4 | |
Jeszcze taka uwaga Δ=25≠5 to 5 to jest ale pierwiastek z Δ bo
√25=5
11 lis 23:13