równania
E: rozwiąż równiania (dział wartość bezwzględna)
a) |3−2x|=1
b ) √(x−4)2 = 3
11 lis 16:55
11 lis 16:56
11 lis 16:56
E: Artur dzięki ale chciałabym wiedzieć czy je dorbze rozwiazałam , a odnośnik przykładów znam
...
11 lis 16:58
xyz:
Przedstaw swoje rozwiązania, to będzie można sprawdzić.
11 lis 16:59
E: w pierwszym zrobiłam tak:
2x−3 =1 lub 2x−3=−1
2X=4 2X=1
I teraz nie wiem czy zostawic tak czy jeszcze podzielic przez 2x?
a w drugim:
x−4 = 3 lub x−4 = −3
czyli x=7 lub x=1
i zaznaczam na osi?
11 lis 17:06
xyz:
Podzielic:
x=2 lub x=1 tu masz błąd 2x=2
11 lis 17:10
E: no tak mialam na kartce literówka , czyli pierwszy po podzieleniu wychodzi x=1 ,x=2
a jak drugie?
11 lis 17:12
Krzysiek : Drugie dobrze . jesli rozwiazujesz rownanie metoda algebraiczna to piszesz rozwiazaniem
rownania jest liczba x=7 lub x=1
Jesli rozwiazujesz rowmanie metoda graficzna to zaznaczasz na osi.
Natomiast jak rozwiazujesz nierownosci to dobrze zaznaczyc sobie rozwiazania na osi bo wtedy
jest ladnie widac rozwiazania
11 lis 23:54