liczba (-3) jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x^3-6x^2-mx+54
Adi: liczba (−3) jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−6x2−mx+54
wyznacz wartość parametru m
wyznacz pozostałe pierwiastki
pierwszy podpunkt to wiem że należy podstawic za m −3 ale nie wiem jak się wyznacza pozostałe
pierwiastki
11 lis 12:40
Basia:
niestety źle
W(−3) = 0
W(−3) = (−3)3 − 6(−3)2 − m*(−3)+54
27−54+3m+54 = 0
wylicz m; podstaw do wzoru wielomianu i podziel wielomian przez x−(−3) czyli przez x+3
dostaniesz
W(x) = (x+3)(wielomian st.2)
czyli potem Δ itd.
11 lis 12:44
Adi: mi z wyliczeń wyszło −9 ale chyba też ok
11 lis 12:51
Adi: a dlaczego mam podzielić przez x+3
11 lis 12:54
Basia:
dobrze; m = −9
podstawiasz za m
W(x) = x3 − 6x2 −(−9)x + 54 = x3 − 6x2 + 9x + 54
i teraz dzielisz ten wielomian przez x+3
wynik będzie: x2−3x+18 czyli
W(x) = (x+3)(x2−3x+18)
W(x) = 0 ⇔ x+3 = 0 lub x2−3x+18 = 0
z pierwszego x= −3 (to było dane)
rozwiąż drugie równanie
x2 − 3x + 18 = 0
Δ itd.
11 lis 12:56
Adi: czyli jak by było np −9 to by było podzielić x+9
11 lis 13:00
Basia:
Tw.
p jest pierwiastkiem wielomianu W(x) ⇔ W(x) jest podzielny przez x−p
oj zły wynik napisałam
zaraz poprawię
11 lis 13:00
Basia:
przepraszam; mój błąd; zjadłam "−"
tam ma być
−27 −54 + 3m + 54 = 0
3m = 27
m = 9
W(x) = x3 − 6x2 − 9x+54
nie musisz dzielić wystarczy pogrupować
x3 − 6x2 − 9x + 54 = 0
x2(x−6) − 9(x−6) = 0
(x−6)(x2−9) = 0
(x−6)(x−3)(x+3) = 0
x1 = −3 x2 = 3 x3 = 6
11 lis 13:06
Adi: a jak miałbym dzielić to musiałbym skorzystać ze schematu Hornera?
11 lis 13:08
Adi: a jak wyszło w 3 linijce (x2−9)
11 lis 13:12
Adi: i dlaczego zniknął x2 przed (x−6)
11 lis 13:13
11 lis 13:27