zadania
zadanie: 1. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściany boczne są trójkątami równobocznymi oblicz
kąty.
a) nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
b) nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
c) miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi
| | 1 | | β | | √6 | |
i w c) wychodzi mi − |
| w odp. jest sin |
| = |
| dlaczego? |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
11 lis 12:39
zadanie: ?
11 lis 13:03
11 lis 13:10
dero2005:
odnośnie a
| | | | d | | a√2 | | √2 | |
cosα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a | | 2a | | 2a | | 2 | |
11 lis 13:14
11 lis 13:18
zadanie: nie rozumiem tego c) przeciez ja tez obliczam kat miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi
11 lis 13:50
zadanie: | | 1 | |
jak obliczyc kat cosα=− |
| |
| | 3 | |
11 lis 14:07
dero2005:
| | 1 | | √6 | |
cos α = − |
| to to samo co sin α2 = |
| tylko droga dojścia jest inna |
| | 3 | | 3 | |
w pierwszym przypadku korzystamy z twierdzenia cosinusów a w drusgim z funkcji sinus w
trójkącie prostokątnym
11 lis 15:12