zadania
zadanie: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściany boczne są trójkątami równobocznymi. Oblicz kąt
między sąsiednimi ścianami bocznymi.
| | 1 | | √6 | |
z tw. cosinusow wychodzi − |
| a w odp. jest |
| czyli co? |
| | 3 | | 3 | |
9 lis 19:16
PuRXUTM: bo ty obliczyłęś(łaś) cosinus a nie kąt
9 lis 19:26
aniabb: mi tez wychodzi −1/3
9 lis 19:26
dero2005:

d = a
√2
d
2 = 2h
2 − 2h
2*cosα
α ≈ 109,47
o
9 lis 19:47
zadanie: a jak obliczyc kat?
9 lis 19:50
PuRXUTM: Dero a można jakoś ten α wyliczyć inaczej, bo też to na lekcji robiliśmy i chcieliśmy zrobić
tak jak można na maturze bez odczytywania z kalkulatora ? Ale nam jakaś sprzeczność wyszła...
Jeśli możesz to rozpisz mi to
9 lis 19:50
aniabb: z tablic albo kalkulator klawisz cos−1
9 lis 19:50
aniabb: na maturze masz tablice na ostatniej stronie
9 lis 19:51
PuRXUTM: Ania jak tablic

Chodzi mi o maturę...
9 lis 19:51
PuRXUTM: ale do 90 stopni
9 lis 19:52
aniabb: cos(π−α)= − cosα
9 lis 19:54
aniabb: odczytujesz dla 1/3 a potem od 180° odejmujesz odczytany wynik
9 lis 19:56
zadanie: dlaczego nie wychodzi tak jak w odpowiedzi?
9 lis 19:57
dero2005:
α2 = 54,73
o
α = 2*
α2
9 lis 20:01