dziedzina wyrazenia wymiernego
Dayana: wyzacz dziedzine wyrazenia wymiernego
1
−−−−−−−−−−−−−−−
x2 + 3x − 10
prosze o pomoc bo nie mam pojecia jak rozwiazac ten przyklad z gory dziekuje
17 maj 17:26
♊: Mianownik nie może być wórny zero.
Podpowiadać dalej, czy już wiesz, o co chodzi ?
17 maj 17:27
Dayana: prosze o dalsza pomoc

najlepiej o rozwiaznie tego przykladu wtedy na jego podstawie sprobuje zrobic inne.
17 maj 17:29
♊: mianownik nie może być zerem więc sprawdzamy kiedy jest zerem
x
2 + 3x − 10 = 0
Kojarzysz taki zapis ?
Jeżeli nie to podpowiem dalej ;
)
Moja podpowiedź na teraz to "pierwiastek"
17 maj 17:31
Dayana: do takiego zapisu juz doszlam, ale teraz nie wiem co dalej. najpierw chcialam wylaczyc przed
nawias x ale chyba mi to nie pomoze.
17 maj 17:34
tim: Miałaś równanie kwadratowe?
17 maj 17:35
Dayana: mialam, ale ja mieszkam za granica i chodze do polskiej szkoly gdzie lekcje odbywaja sie raz w
tygodniu w sobote. a nauczyciel raczej lekcewazy przedmiot i nic nie tlumaczy a mamy 1 godzine
matmy. i zaduzo niestety z nij nie rozumiem. wiec czy ktos moglby mi pomoc z tym zadaniem.
bylabym bardzo wdzieczna.
17 maj 17:41
17 maj 17:44
17 maj 17:46
tim: Byłem szybszy
17 maj 17:46
♊: tak, gratuluję tim, możesz się teraz wywyższać, i na każdym kroku wysyłać link do tego tematu
pisząc, że byłeś szybszy o co najmiej minutę i dwie sekundy.
17 maj 17:50
Dayana: dziekuje. ale czy moglby/moglaby mi pan/pani wytlumaczyc i rozwiazac powyzszy przyklad. bardzo
by mi to pomoglo
17 maj 17:50
tim: | |, spokojnie

, tylko taka mała aluzja

To kto tłumaczy?
17 maj 17:52
Dayana: nie ważne. byle skutecznie i zrozumiale
17 maj 17:53
tim: To było pytanie do | | xD
17 maj 17:54
Dayana: Bardzo prosze o rozwiazanie bo mi na tym zalezy a niestety nie mam sie do kogo zwrocic.
17 maj 17:56
tim: Dobrze. Spokojnie.
17 maj 17:58
♊: masz równanie
a * x
2 +
b * x +
c = 0
równanie x
2 + 3x − 10 = 0
można zapisać w ten sposób:
1 * x
2 +
3 * x +
(−10) = 0
Obliczasz deltę ze wzoru:
Δ = b
2 −4ac
Δ =
32 4 * (1) * (−10)
Δ = 9
+ 40
Δ = 49
Czyli Δ >0, więc będą dwa pierwiastki.
Najpierw liczymy pierwiastek z delty
√Δ = 7
podstawiamy do wzoru
| | −3−7 | | −10 | |
x2= |
| = |
| =−5 |
| | 2*(1) | | 2 | |
czyli pierwiastkami
1 * x
2 +
3 * x +
(−10) są liczby 2, −5
Taka wiedza na przyszłość (do innych zadań)
Liczbę
1 * x
2 +
3 * x +
(−10) można zapisać jako
(x−x
1)* (x−x
2) = (x−2) * (x− (−5)) = (x−2) (x+5)
Jeżeli coś niejasne − to napisz.
17 maj 17:59
♊: w linijce
Δ = 32 4 * (1) * (−10)
powinno być
Δ = 32 − 4 * (1) * (−10)
zapomniałem o minusie.
17 maj 18:00
♊: tim − wejdź kiedyś na IRC'a to będziemy tam mogli uzgadniać takie rzeczy :P
17 maj 18:00
Dayana: DZIĘKUJE BARDZO.
17 maj 18:03
♊: Nie ma za co
17 maj 18:04
Dayana: A CZY MOGE ZADAC JESZCZE JEDNO PYTANKO ALE O INNY PRZYKLAD
17 maj 18:06
tim: Tak.
17 maj 18:07
Dayana: wyznacz dziedzine wyrazenia wymiernego
x+y
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x −y) (x2+ 2xy+y2)
17 maj 18:08
tim: Tutaj inna sytuacja. Ale zapewne || wytłumaczy
17 maj 18:08
Dayana: ja rozwiazalabym to tak
*(x−y)(x
2 + 2xy + y
2)
(x−y) (x+y)
2
(x−y)(x+y)
2 =0
x
2 − y
2=0
i co dalej
17 maj 18:11
♊: Jaka tam inna. Cały czas to samo.
Znowu mianownik nie moze być zerem. Więc sprawdzamy dla jakich wartości (x lub y) dziedzina się
zeruje.
iloczyn dwóch liczb jest równy zero, gdy przy najmeniej jedna z tych liczb jest rónwa zero.
czyli np. a*b = 0
w takich przypadkach:
(a = 0 ∧ b ≠ 0) ∨ (a = 0 ∧ b = 0) ∨ (a ≠ 0 ∧ b = 0)
znaczek ∧ czytamy jako "i"
znaczek ∨ czytamy jako "lub"
CVo to ma do naszego zadania ?
Z mianowniku mamy (x −y) (x2+ 2xy+y2)
Więc przyjmijmy:
a = (x −y)
b = (x2+ 2xy+y2)
mianownik będzie rózny od zera gdy obie liczby − ta oznaczona jako "a" i ta oznaczona jako "b'
będą różne od zera.
Więc sperawdzamy kiedy te liczby są równe zero (żeby je wykluczyć z dziedziny.
więc masz do rozwiązania dwa równania:
(x −y) = 0
(x2+ 2xy+y2) = 0
Jeżeli gdzieś się zgubiłaś to napisz, jeśli nie wiesz co dalej − to też napisz ;)
17 maj 18:15
♊: a! to jak już uprościłać do (x−y)(x+y)2 =0 top po prostu podstawiasz
a = (x−y)
b = (x+y)2
17 maj 18:16
Dayana: prosze o dalsza pomoc.(przepraszam za moja niewiedze i mase pytan)
17 maj 18:21
♊: teraz podstawiasz a=0
x−y=0
x=−y (i to już jest wszystko co możesz na razie zrobić)
(x+y)2=0 − tylko 02 = 0, w każdym innym przypadku jest liczba większa niż zero czyli:
x+y=0
x=−y
W takim razie z dziedziny trzeba wykluczyć x=−y
Nic więcej nie da się z tym zrobić.
17 maj 18:24
♊: Teraz pytanie do Ciebie droga Dayano:
Jak zapiszesz rozwiązanie tego poprzedniego zadania i jak zapiszesz rozwiązanie tego zadania.
Bo, znać odpowiedź to jedno, a przedstawić ją, to czasami zupełnie co innego.
17 maj 18:25
Dayana: dziekuje za pomoc. te zadanka przeanalizuje jescze jutro na swiezy umysl.
17 maj 18:36
Dayana: i ostatnie moje pytanie. jak zapisac liczbe 512 za pomoca potęgi lub iloczynu poteg liczb
pierwszych.
czy jet na to jakas zasada
17 maj 18:38
♊: Nie ma na to zasady.
512 to 29
Jeżeli masz mieć zame liczby pierwsze to musisz podać
22 * 22 * 25
18 maj 00:02