proszę o pomoc !!
Ola: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu !
x−>0
10 lis 22:54
ICSP: 0
10 lis 22:55
Ola: wystarczy podstawić 0 do wzoru ?
10 lis 22:56
10 lis 22:56
ICSP: nie możesz podstawić 0 do wzoru bo otrzymasz symbol nieoznaczony
10 lis 22:57
Ola: szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem..
10 lis 22:59
Ola: no tak, tyle w sumie wiem.. więc skąd 0 ? bo to jest prawidłowy wynik. Mógłbyś/abyś wytłumaczyć
jakoś prościej ?
10 lis 23:00
ICSP: x→0
zatem mam :
| | ex − 1 | |
lim arccos( |
| ) = arccos1 = 0 |
| | x | |
x→0
10 lis 23:01
Ola: mhm, teraz w zasadzie rozumiem

tylko prześledziłam link który podesłałeś/aś i nie rozumiem
tego dowodu, skąd to się bierze, w sensie rozwinięcia e
x w szereg..
10 lis 23:04
ICSP: o 21:10
Arutr podał ładny i prosty dowód
10 lis 23:06
Ola: czyli po prostu muszę to sobie zapamiętać i tyle

ah. jeszcze miałam problem z ustaleniem wartości dla arcsin, arccos, arctg i arcctg zarówno dla
x>0 i x<0
10 lis 23:09
ICSP: tzn ?
10 lis 23:11
Ola: np. arccos−1 = ?
10 lis 23:13
Ola: lub arcctg1 = ?
10 lis 23:13
ICSP: arccos−1 = x
cos(arccos−1) = cosx
−1 = cosx
odczytaj z wykresu

x = π
10 lis 23:15
ICSP: arctg1 = x
tg(arctg1) = tgx
1 = tgx
10 lis 23:15
Ola: ok, dziękuję ślicznie

jakoś już sobie dalej poradzę
10 lis 23:16