Usuń niewymierność z mianownika ułamka.
Karolina: Witam, mam usunąć niewymierności z mianownika ułamka:
4
√2 − 1
2
√3 + 5
zrobiłam to tak:
4
√2 − 1 4
√2 − 1 8
√6 − 20
√2 − 2
√3 + 5

2
√3 + 5 x 2
√3 − 5 = 12 − 10 =

i nie wiem co dalej. jak odjąć liczby o różnych pierwiastkach?
10 lis 21:53
Kejt: :(
52=10?
10 lis 21:54
sushi_ gg6397228:
tak sie nie usuwa niewymiernosci z mianownika
10 lis 21:54
10 lis 21:55
Karolina: Kejt 52 nie rowna sie 10... mialo byc 5x5 = 25, wiec poprawka:
4√2 − 1 2√3 − 5 8√6 − 20√2 − 2√3 + 5
2√3 + 5 x 2√3 − 5 = 12−25
i nadal nie wiem co dalej.
10 lis 22:03
sushi_ gg6397228:
12−25=...
10 lis 22:07
Karolina: czyli góra zostaje w tym stanie co jest?
dziękuje.
10 lis 22:09
sushi_ gg6397228:
jest badziewie i nic sie z tym nie zrobi
10 lis 22:11