17 maj 14:32
tomek: jak to rozwiązać?bo co chwile się zacinam w pewnym momencie...
17 maj 14:33
tim: Ja podpowiem.
Po pierwsze pozamieniaj wszystko na ułamki:
Następnie sprowadź wszystko do 2 i 5.
16 = 2
5
125 = 5
3
10 = 2 * 5
25 = 5
2
17 maj 14:37
tim: Poprawiam:
16 = 24
17 maj 14:37
tomek: jak rozwiązać to:
log
27 3
√3
log
6 4 + log
6 9 = log
6 X
17 maj 14:39
tomek: jeszcze jedno pytanie
(43)−3
w tym wypadku wykładniki się dodaje czy mnoży?
17 maj 14:47
tomek: nie wiem coś mi nie idzie z tym pierwszym zadaniem...
17 maj 14:50
tim: Ok. Pokażę do pewnego momentu.
| 16−2 * 125−3 | | | |
| = |
| |
| 10−4 * 25−2 | | | |
Teraz usuwamy mianownik, mnożąc przez odwrotność:
| 104 * 252 | | 24 * 54 * (52)2 | |
| = |
| |
| 162 * 1253 | | (24)2 * (53)3 | |
Kilka działań:
(a
b)
c = a
b * c
17 maj 14:57
tomek: dzięki tim, a czy dałbyś radę rozwiązać te logarytmy w 5 poście?
17 maj 15:22
tim: log
9 13
| | 1 | |
9 to jakiej potęgi da |
| |
| | 3 | |
| 1 | |
| to nic innego jak: 3−1 oraz (912)−1 = 9−12 |
| 3 | |
17 maj 15:29
17 maj 15:30
tim: Pierwsze:
log
27 3
√3
27 do jakiej potęgi da 3
√3
3
√3 to nic innego jak:
√27, a
√27 to to samo co 27
12
Więc:
17 maj 15:32
tomek: dziękuję

a i jeszcze jedno tim

mógłbyś to zadanie w pierwszym poście całe rozwiązać? nie wiem czy mam
dobrze, a swoich wypocin nie chce mi się przepisywać
17 maj 15:50
tim: Podaj wynik
17 maj 16:00
Basia: Bardzo dobrze Tim. Postaramy się teraz to zapisać "nie słowami"
log273√3=a ⇔
27a = 3√3
(33)a = 3*312
33a = 332
3a = 32 /:3
a = 12
17 maj 16:04
23 paź 09:57
23 paź 10:02