fizyka
fizyka: Statek parowy płynie po rzece od punktu A do punktu B z prędkością v1=10
km/h, a z powrotem – z prędkością v2= 16 km/h. Obliczyć : (1) średnią prędkość parostatku,
(2) prędkość prą du rzeki.
1) 12,3 km/h
2) nie mam pojęcia .... czy to będzie różnica V2 − V1 czy coś innego ?
pomoże ktoś ?
10 lis 16:30
Artur z miasta Neptuna:
W jedna strone plyna pod prad w druga z pradem
v2 − v1 = (v+prad) − (v−prad) = 2*prad
10 lis 16:34
fizyka: ze niby 6 km/h
10 lis 17:05
fizyka: tak ?
10 lis 17:09
fizyka: mozesz pokazać jak to liczysz
10 lis 17:10
fizyka: up
10 lis 17:17
fizyka: 3 km/ h ...
10 lis 17:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo ... i teraz jest dobrze
to jest oczywiście przy założeniu, że płyną równolegle z prądem
10 lis 17:35
fizyka: a gdyby było coś takiego :
statek przepływa rzekę o długości 500m ( mam na myśli że z jednego brzegu na drugi ) z A do B
z pręd. 15 km/h ,a prędkość V prądu wynosi 4 km/h i jak obliczyć czas przepływu na drugi
brzeg ?
pomożesz ?
10 lis 17:47
fizyka:
10 lis 17:52
fizyka: jest ktoś chętny aby pomóc

?
10 lis 17:59
Saizou : D=500m=0,5km
zatem
| | km | |
Vw=√42+152=√16+225=√241≈15,52 |
|
|
| | h | |
s=V*t
0,5=15,52t
t≈0,032h=115,2s
chyba tak
10 lis 17:59
fizyka: dziękuję Ci Saizou ,
przepraszam czy może ktoś to potwierdzić ?
10 lis 18:06
fizyka:
10 lis 18:14
aniabb: jeśli statek płynie prostopadle do brzegu to przepłynie ją w czasie 0,5/15 = 2 min ale woda go
zniesie o jakiś kawałek w bok
jeśli płynie tak żeby znaleźć się dokładnie na drugim brzegu to jego prędkość wypadkowa jest
przyprostokątną więc v=√152−42 ...
10 lis 19:28
fizyka: a dlaczego tam jest minus ?
10 lis 20:30
10 lis 20:30
aniabb:

bo Pitagoras
10 lis 20:33
fizyka: i tu też nie wiem dlaczego raz ktoś liczył + a później ktoś inny wziął sobie −
11 lis 15:17
fizyka: up
11 lis 15:26