droga
fizyka: Łódka płynie prostopadle do brzegu z prędkością 7.2 km/h. Prąd znosi ją o 150
m w dół rzeki. Znaleźć : (1) prędkość prądu rzeki, (2) czas przeprawy przez rzekę. Szerokość
rzeki wynosi 0.5 km
czy s = 650 m czy 350 m
proszę nie strzelajcie ....
10 lis 18:14
Saizou :

s=
√5002+1502≈522m
10 lis 18:22
fizyka: dyieki
10 lis 18:47
fizyka: a więc
1) 0,57 m/s
2) 4 min 21 sek
dobrze ?
10 lis 19:33
aniabb: 7.2km/h=2m/s
przepływa w czasie
500m / 2m/s = 250s
vrzeki = 150m/250s = 0,6m/s
10 lis 20:36
fizyka: no ale jak go zniosło o te 150 m w dół rzeki to nie pokonał 500m tylko wspomniane 522m, no
chyba że się mylę ... czy inni mogą się wypowiedzieć ?
11 lis 15:16
fizyka: up
11 lis 15:26