rdgr
karolajn: wspołczynniki a,b,c,d wielomianu W(x) = ax3 −bx2 −cx +d tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r.
Wykaż, że jeśli ar>0 to wielomian w(x) ma trzy miejsca zerowe
doszedłem do (x−1) (ax+a −rx +3r) <− byc moze to jest xle
10 lis 00:41
10 lis 00:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
ax3 − (a+r)x2 − (a+2r)x + (a+3r)=
ax3 − ax2 − rx2 − ax − 2rx + a+3r =
= a(x3−x2−x+1) −r(x2+2x−3) =
= a(x−1)(x2−1) −r(x+3)(x−1) =
= (x−1)[a(x2−1) − r(x+3)] =
= (x−1)[ax2 − a − rx −3r]
ax2 − rx −(3r+a) = 0
Δ = r2 + 4a(3r+a) = r2 + 12ar + 4a2
a*r>0 ⇒ Δ>0 ... czyli są dwa miejsca zerowe
czyli gdy a*r>0 to W(x) posiada trzy miejsca zerowe
c.n.w.
10 lis 00:51