hesia:
pomogę

jeżeli ar >0 => a≠0 i r≠0
a, b= a+r c= a+2r d= a+3r −−−− bo współczynniki a,b,c,d −− tworzą ciąg arytm.
W(x) = ax
3 −(a+r)x
2 −(a+2r)x +a+3r
W(1) = a −a −r −a −2r+a +3r =0
wniosek x = 1 −− jest pierwiastkiem tego wielomianu
dzieląc W(x) przez ( x −1) ...... ( możesz podzielić pisemnie)
ja dzielę schematem Hornera ( bo łatwiej i szybciej)
a −a −r −a −2r a +3r
1 a −r −a −3r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a −r −a−3r 0
otrzymasz:
W(x) = ( x −1)[ ax
2 − r x −( a+3r) ]
sprawdzamy czy trójmian P(x) w drugim nawiasie
ma dwa różne miejsca zerowe, różne od 1
liczymy deltę Δ= r
2 +4a( a+3) = r
2 +4a
2 +12ar
więc skoro ar >0 i r
2 >0 i a
2 >0 => Δ>0
czyli są dwa następne miejsca zerowe
należy jeszcze sprawdzić , czy są różne od 1
wartość P(1) = a*1 −r −a −3r= −4r , więc jest ≠0, bo r≠0 z założenia ,że ar >0
zatem P(x) ma dwa różne miejsca zerowe ≠1
więc
W(x) ma trzy różne miejsca zerowe
x=1 i dwa pozostałe wielomianu P(x)
co kończy dowód