lim n→∞ U{n!}{n^n}
apsik:
9 lis 21:45
9 lis 21:46
9 lis 21:46
apsik: robisz mi na złosc?
9 lis 21:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
lim u
n = 0
jak
| | n! | | 1 | | k | |
zauważ, że: 0 < n! < nn .... czyli |
| < |
| ... ponieważ 0 < |
| < 1 ;gdzie |
| | nn | | n | | n | |
k<n ;k∊N
9 lis 21:49
apsik: nie rozumiem
9 lis 21:50
9 lis 21:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
potrafisz obliczyć granice |
| |
| | n | |
n! = 1*2*3*...*(n−1)*n
n
n = n*n*...*n*n
| n! | | 1 | | 2 | | 3 | | n−1 | | n | |
| = |
| * |
| * |
| *...* |
| * |
| |
| nn | | n | | n | | n | | n | | n | |
zauważasz, że:
.........
| | 1 | | 2 | | 3 | | n−1 | | n | | 1 | |
czyli |
| * |
| * |
| *...* |
| * |
| ≤ |
| |
| | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
jeżeli masz ciąg a
n ≥ u
n ≥ 0
oraz lim a
n = 0 ... to lim u
n = 0 (to jest małe przerobienie tw. o 3 ciągach ale
bezpośrednio z niego wynika)
9 lis 21:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
ewentualnie można to pokazać w taki sposób:
n! = 1*2*3*...*(n−1)*n < 1*n*n*...*n*n < 1*n
n−1 = n
n−1
9 lis 21:59
apsik: dalej nie rozumiem
9 lis 22:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale czego nie rozumiesz

oszacowania

tw. o 3 ciągach
| | 1 | |
tego że lim |
| = 0  |
| | n | |
czego nie rozumiesz
9 lis 22:01
apsik: tego o tym 1/n≥1/n*2/n....
9 lis 22:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
n ... jakaś liczba większa od 2
| | 2 | |
to |
| ≤ 1 tak  |
| | n | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
to |
| * |
| ≤ |
| * 1 ... czyli |
| * |
| ≤ |
| |
| | n | | n | | n | | n | | n | | n | |
9 lis 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
i analogicznie 'dorzuca się do kotła' następne wyrażenia MNIEJSZE od 1
9 lis 22:06
apsik: no ale dlaczego tam jest na koncu 1/n a nie np 2/n
9 lis 22:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | | 1 | |
może być |
| ... po prostu sobie wybrałem |
| bo to jest pierwszy wyraz  |
| | n | | n | |
9 lis 22:10
apsik: aaaaa no i teraz wiem, czyli mogę wybrać n!?
9 lis 22:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 2 | |
skoro coś jest mniejsze od |
| ... to tym bardziej jest mniejsze od |
| a tym |
| | n | | n | |
| | 5 | |
bardziej jest mniejsze od |
| ... itd. |
| | n | |
9 lis 22:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli nie rozumiesz
9 lis 22:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
zobacz co napisałem o 21:59 ... przeanalizuj
9 lis 22:12
apsik: | | n! | |
no ale dlaczego 0 jest większe niż |
| |
| | nn | |
9 lis 22:12
Artur z miasta Neptuna:
0 jest MNIEJSZE od tego ulamka
9 lis 22:15