zadania weekendowe
Saizou : to może jakieś zadanka na weekend
9 lis 15:40
Saizou : całka klasa 1 LO i z drugiej wielomiany + początki trygonometrii
9 lis 15:41
pablo: Poproszę
9 lis 15:53
ZKS:
Suma wszystkich współczynników wielomianu Pn(x) jest równa
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn → ∞ (1 + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
a suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie współczynników
przy jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia wielomianu Pn(x)
przez dwumian x
2−1.
9 lis 17:00
Saizou : jak bym wiedział jak się liczy granice to może bym zrobił
9 lis 17:03
ICSP: a może być zadanko z javy ?
9 lis 17:05
Saizou : panie
ICSP'nie ja nie pojmuję języków, które się stosuje w programowaniu
9 lis 17:08
ZKS:
Nie przesadzaj że takiej granicy policzyć nie umiesz.

Ile wynosi granica ze stałej?
9 lis 17:10
ICSP:
9 lis 17:11
Saizou : tzn
9 lis 17:13
ZKS:
Na przykład ile wynosi granica z:
limn → ∞ 10 ?
9 lis 17:14
Saizou : to będzie 10
9 lis 17:15
ZKS:
Czyli umiesz policzyć tą powyżej granice.
9 lis 17:20
Saizou : | | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞(1+ |
| + |
| +...+ |
| })=0  |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
9 lis 17:24
ICSP: Może on nie zna wzoru na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego <myśli>
9 lis 17:26
ZKS:
Umiał byś policzyć tę sumę w środku?
9 lis 17:27
Saizou : nie
9 lis 17:30
ZKS:
Przepraszam
Saizou tam jest:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn → ∞ (1 + |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
Zjadła mi się ta potęga.
9 lis 17:31
ZKS:
Zobacz tutaj jak policzyć sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
297.
9 lis 17:32
Saizou : jakoś mi się odechciało liczyć
9 lis 17:35
Ajtek:
Witam Panowie

.
Saizou masz dane wszystko:
| | 1 | |
a1=1, q= |
| , tylko podstawić do wzoru na sumę  . |
| | 2 | |
9 lis 17:38
Saizou : Witaj
Ajtek tam nawet jest to obliczone
9 lis 17:39
ZKS:
Witam
Ajtek.
9 lis 17:41
ZKS:
Idzie coś to zadanie czy nie za bardzo?
9 lis 18:02
Saizou : ta druga opcja jest bardziej trafiona
9 lis 18:18
Saizou : czyli że Pn(0)=2
9 lis 18:19
Saizou : poprawka
Pn(1)=2
9 lis 18:20
ZKS:
9 lis 18:29
ZKS:
A potrafiłbyś wyjaśnić czemu Pn(1) = 2 chodzi mi o tą 1 dlaczego?
9 lis 18:31
Saizou : jeśli suma współczynników przy parzystych potęgach jest równa nieparzystym to suma przy
parzystych to 1 , a nieparzystych to też 1
a dalej nie wiem co robić
9 lis 18:33
Saizou : weźmy przykładowy wielomian
W(x)=5x3+2x2−6x+1
suma współczynników 5 + 2 + (−6) + 1= 2
zauważmy że suma współczynników to W(1)
9 lis 18:35
ZKS:
A co Ci może dać sytuację że suma współczynników przy parzystych potęgach jest równa
nieparzystym.
Pn(?) = ?
9 lis 18:50
Basiek: Hej!
Saizou− logarytmy może?
9 lis 19:12
aniabb: a co było w 1LO?
9 lis 19:13
Saizou : Basiek funkcja logarytmiczną mam dopiero w 2 klasie, a zakres pierwszej to: Liczby i
działania, zbiory, równania i nierówności, figury geometryczne, funkcja liniowa, funkcja
kwadratowa,
klasa 2: wielomiany, trygonometria
9 lis 19:54
Basiek: Równania!

Super. To coś prostego na zachętę.

16
x+4
x+2−36=0
9 lis 20:00
9 lis 20:07
ZKS:
A co z moim zadaniem?
9 lis 20:08
Saizou : 4
2x+4
x+2−36=0 t=4
x t>0
4
2x+4
x*4
2−36=0
t
2+16t−36=0
Δ=256+144=400
√Δ=20
4
x=2
9 lis 20:10
Basiek: aniabb− co za książka?
9 lis 20:10
Basiek: Ślicznie,

.

Chcesz jeszcze coś ode mnie?
9 lis 20:11
9 lis 20:11
Saizou : Basiek na razie dam ci spokój
ZKS nie wiem co mi daje taka sytuacja
9 lis 20:14
Basiek: aniabb − dzięki.

Chyba niestety nie da się tego odszukać w sieci. Szkoda.

Wygląda całkiem przyzwoicie.
Saizou− jasne. I... powodzenia.
9 lis 20:17
aniabb: poszukaj na allegro ..kupiłam za grosze
9 lis 20:19
ZKS:
Pn(x) = a * xn + b * xn − 1 + ... + q * x + w
(przyjmijmy że n jest liczbą parzystą) z treści zadania wiemy że "suma współczynników przy
nieparzystych potęgach zmiennej równa jest sumie współczynników przy jej parzystych potęgach"
więc:
a + ... + w = b + ... + q ⇒ a − b + ... − q + w = 0
A kiedy dostaniemy taką sytuację że przy nieparzystych potęgach współczynniki będą z minusem
dla jakiego x?
9 lis 20:19
aniabb: jak uruchomię skaner wrzucę jeszcze kilka stron zadań... książka jest gruba, ale dlatego że
wszystko jest rozwiązane ze wskazówkami
9 lis 20:20
ZKS:
Saizou jak czegoś nie wiesz albo nie rozumiesz to pisz bo skąd ja mam wiedzieć
że czegoś nie potrafisz albo nie wiesz. A Ty po prostu zostawiasz zadanie i nawet nie próbujesz
zrobić.
9 lis 20:27
Saizou : aniabb czy to będzie
| √ab(a3+ba2−ab2−b3) | |
| |
| 2a2−2b2 | |
9 lis 20:32
Saizou : panie
ZKS ja cały czas się zastanawiam
9 lis 20:33
Saizou : dla x<0
9 lis 20:36
ZKS:
Tak tylko dla jakiego x.

Dla x = 1 mamy a + b + ... + q + w a dla jakiego x będziemy mieli
a − b + ... + (−q) + w ?
9 lis 20:44
Saizou : −1
9 lis 20:46
ZKS:
Git.

Teraz działaj i dokończ zadanie.
9 lis 20:47
aniabb: jeszcze można uproscic
9 lis 20:48
Saizou : Pn(x)=Q(x)*U(x)*(x2−1)+ax+b
Pn(1)=2
Pn(−1)=0
2=a+b
0=−a+b
−−−−−−−−−−−
2=2b
b=1
a=1
R=x+1
9 lis 20:56
ZKS:
W porządku.
9 lis 21:03
Saizou : aniabb czy to będzie
√ab
9 lis 21:12
ZKS:
| √ab(a3 + a2b − ab2 − b3) | | √ab(a + b)(a2 − b2) | |
| = |
| |
| 2a2 − 2b2 | | 2(a2 − b)2 | |
9 lis 21:17
aniabb: √ab
Saizou
9 lis 21:27