pomocy!!
Iza: Pole prostokąta jest równe 72. Gdyby jeden bok powiększy o 2,a drugi zmniejszyc o 3, to pole
nie ulegnie zmianie.
Wyznacz długości boków tego prostokąta.
9 lis 00:34
Ajtek:
Wzór na pole prostokata znam?
a*b=72
(a+2)(b−3)=72
a,b>0
9 lis 00:37
Iza: do tego doszłam...ale jak dalej to ugryzc
9 lis 00:45
Ajtek:
To gimnazjum, czy szkoła średnia?
A jeżeli ginazjum to która klasa?
9 lis 00:47
Iza: gimnazjum
9 lis 00:49
Piotr:
a= 6
b= 12
9 lis 00:51
Ajtek:
Piotr wskaż rozwiązanie, tylko nie całkiem

.
9 lis 00:58
Piotr:
hmm... tzn jak ? podstawilem po prostu

6*12=72
8*9 =72
nie chce mi sie tego liczyc
9 lis 01:01
irena_1: ab=72
(a+2)(b−3)=72
ab−3a+2b−6=72
72−3a+2b−6=72
2b−3a=6
a(a+2)=48
a=6 i a+2=8
a=6
b=12
9 lis 11:02
Karolina: dana jest funkcja określona wzorem f(x)=x2−8x+6. wyznacz największą i najmniejszą wartość tej
funkcji w przedziale <−1,5>
15 mar 18:32
15 mar 18:34