logarytmy
Moniak137: Oblicz sumę tych wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 3, dla których prawdziwa jest
nierówność: log2}2n} + log4{4n} + log8{8n}<14
8 lis 23:47
Basia:
czy to ma być: log22n+log44n+log88n
czy może tak log2(2n)+log4(4n)+log8(8n) ?
8 lis 23:52
8 lis 23:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
wystaczy trochę pomyśleć i spojrzeć na wzory logarytmów
8 lis 23:53
Ajtek:
I na wzory Viete'a

.
8 lis 23:55
Moniak137: no właśnie nie mogę tego policzyć. wychodzą mi jakies głupoty.
8 lis 23:55
Eta:
n€N+
1+log
2n +1+log
4n+1+log
8n< 14
| | 1 | | 1 | |
log4n= |
| log2n i log8n= |
| log2n |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
otrzymasz: log2n+ |
| log2n+ |
| log2n < 11 /*6 |
| | 2 | | 3 | |
11log
2n< 66 /:11
log
2n < 6 ⇒ n< 2
6= 64
w tym zbiorze liczby podzielne przez 3 to:
3, 6,9,......, 63 −−− tworzą ciąg arytmetyczny r=3 , a
1= 3 n= 21
S
n=............ dokończ
8 lis 23:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz jakie głupoty Ci wychodzą to znajdziemy błąd ... a nie podajesz drugi raz to samo
zadanie licząc że nikt się nie zorientuje i dostaniesz 'gotowca'
8 lis 23:58
Eta:
No i dostała prawie... gotowca
8 lis 23:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
bywa ... niestety ... takie osoby działają mi na nerwach ... zamiast napisać wprost − nie
wychodzi mi.
to udaje głupa
9 lis 00:02
Eta:
Nie widziałam poprzedniego postu ...( bo by figę dostała
9 lis 00:07
Ajtek:
Wiecie co?
Udawanie głupa, udawaniem głupa. Jak ktos napisze nie umiem tego zrobić, to szukam przyczyny,
tzn staram sie to robić. Natomiast dla mnie osobiście są wielcy Ci, którzy pokazują nadzień
dobry obliczenia, tudzież ich początek do pewnego momentu.
Sami wiecie, że są zadania, w których samo zakodowanie rozwiązania zajmuje masę czasu. A
później "ani be, anie me, ani kukuryku". O Dziękuje nie wspomnę. Nawet dwa dni później.
Mi się trafiło dziękuję po dwóch, czy też trzech dniach. To było miłe

.
9 lis 00:10
Ajtek:
Eta pocieszmy się jednym, na klasówce nas obok nie będzie

.
Nie dlatego że jestem złosliwy, ale rozwiązanie zadania domowego, nawet na piątkę, nie poprawi
oceny niedostatecznej z klasówki. Mam taką nadzieję.
9 lis 00:13