LOGARYTMY-nierówność i zadanie z parametrem
Moniak137: zad.1
Oblicz sumę tych wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 3, dla których prawdziwa jest
nierówność:
log2}2n} + log4{4n} + log8{8n}<14
zad.2
Dla jakich wartości parametru m iloczyn kwadratów rozwiązań równania
2(2m−1)x2 − (2m−1)x + 5−2m+1=0
jest równy sumie tych rozwiązań?
8 lis 22:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
zauważ, że:
log
2(2n) = log
22 + log
2n = 1 + log
2n
analogicznie zrób resztę
zamień wszystkie logarytmy na logarytmy o podstawie 2
i rozwiąż nierówność
2)
zał.
a≠0 (tylko wtedy jest szansa na dwa miejsca zerowe)
Δ≥0 (tylko wtedy mogą być dwa miejsca zerowe ... dla Δ=0 mamy dwa 'jednakowe' miejsca zerowe)
x
12*x
22 = (x
1x
2)
2
| | b | | c | |
x12*x22 = x1 + x2 ⇔ (x1x2)2 = x1+x2 ⇔ (− |
| )2 = |
| <−−− wzory Viete'a |
| | a | | a | |
8 lis 23:10