granica
Kate: oblicz granice (3n−13n+1)n+4
8 lis 20:42
Krzysiek: skorzystaj z liczby 'e' do policzenia tej granicy.
8 lis 20:43
Kate: nie wiem jak?
8 lis 21:17
Eta:
g= e
−2/3
| | −2 | | n+4 | |
[(1+ |
| )3n+1] |
| = [e−2]1/3= e−2/3 |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
8 lis 21:29
Kate: a skąd to sie wzielo
8 lis 21:35
Eta:
Z obliczeń
8 lis 21:37
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta 
.
| | n+4 | |
Mam pytanie: |
| tutaj liczymy granicę z tego wykładnika? Nie pamiętam jak to się robi |
| | 3n+1 | |

.
Co do reszty pytań nie mam, ponieważ wszystko jest oczywiste

.
8 lis 21:43
Eta:
| | n+4 | | 1 | |
Dobry  tak lim |
| = |
| |
| | 3n+1 | | 3 | |
8 lis 21:48
kogut: dzielisz przez największą potęgę z mianownika o ile się nie myle...
8 lis 21:48
8 lis 21:48
Ajtek:
I zawsze w takim przypadku liczymy granicę wykładnika?
8 lis 21:48
Eta:
| | 2 | | 2 | | n | |
ale (1+ |
| )n = [(1+ |
| )3n+1] |
| =[ e2]1/3 |
| | 3n+1 | | 3n+1 | | 3n+1 | |
8 lis 21:52
Ajtek:
Eta, to wiem, tylko chodzi mi o to jak mam inną postać, np. taką jak w zadaniu powyżej.
Jeżeli wykładnik jest ułamkiem, to liczę granicę tego ciągu w wykładniku, czy tak?
Jutro zamierzam usiąść do granic z liczbą "e"

.
8 lis 21:56