Obliczyc granice ciagu
pawel: | | 7n − 1 | |
Obliczyć granice ciągu an = ( |
| ) n+1 |
| | 7n + 2 | |
12 wrz 15:55
Krzysiek: skorzystaj z liczby 'e' do obliczenia tej granicy
12 wrz 15:59
rupert: =(e−3)17= e−37
12 wrz 16:09
Mila: | 7n+2−2−1 | | 7n+2 | | −3 | | −3 | |
| = |
| + |
| =(1+ |
| ) i skorzystaj z rady Krzyśka |
| 7n+2 | | 7n+2 | | 7n+2 | | 7n+2 | |
12 wrz 16:17
Maciek: jak wykorzystać "e" po radzie mila
12 wrz 22:08
Aga1.: | | 3 | |
[(1− |
| )7n+2)](n+1)/(7n+2)→(e−3)17 |
| | 7n+2 | |
12 wrz 22:16
Maciek: dalej nie rozumiem skad to wynika, dokladnie e−3/7
12 wrz 22:26
rumpek: ponieważ jest wzór:
12 wrz 22:27
Mila: Dla Maćka:
Aga ładnie rozpisała, a ja to omówię częściami
| | −3 | |
(1+ |
| )7n+2→e−3 (Rumpek − wzór) |
| | 7n+2 | |
| | n+1 | | 1 | |
dalej |
| → |
| oczywiście, gdy n→∞ |
| | 7n+2 | | 7 | |
Zatem:
(e
−3)
(1/7)=e
(−3/7)
13 wrz 00:26