funkcja
kiki: f(x)= 2x2 +x , malejąca czy rosnąca i dlaczego?
8 lis 20:06
kiki: dla x ∊ <−4, −1/4)
8 lis 20:06
krystek: Źle podałaś. Naszkicuj i odpowiedz sobie
8 lis 20:07
8 lis 20:08
kiki: ale ja to musze policzyc...
8 lis 20:15
Piotr:
oblicz wierzcholek
8 lis 20:16
krystek: | | −b | | −1 | |
pwierzchołka= |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | |
| | −1 | |
i teraz f↘dla x∊(−∞, |
| > |
| | 4 | |
f↗ dla x∊<−1/4,
∞)
8 lis 20:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
obliczasz wierzchołek
2)
obliczasz wartość funkcji na końcach tego przedziału
Wynik:
jeżeli nie ma wierzchołka w tym przedziale to funkcja tylko maleje/rośnie.
To czy maleje czy rośnie zależy od różnicy wartości funkcji na krańcach tego przedziału (punkt
2).
Jeżeli wierzchołek należy ... to w przedziale kraniec−wierzchołek funkcja maleje/rośnie ... a
następnie w przedziale wierzchołek−kranie rośnie/maleje (zależy od różnicy pomiędzy
wartościami funkcji)
8 lis 20:22