prosze bardzo o pomoc
ewka777: 1.wyznacz najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f okreslonej wzorem:
a) f(x)=−(x−1)2+5
b) f(x)=−2(x−4)2
2.wyznacz najmniejsza wartosc funkcji kwadratowej f okreslonej wzorem:
a) f(x)=(x−3)2 −4
b) f(x)=(x+5)2
16 maj 21:32
16 maj 21:37
ewka777: problem w tym ze nie rozumiem teg:(
16 maj 22:41
Jola: Dobrze, powiedz konkretnie czego nie rozumiesz?
16 maj 23:22
ewka777: nie wiem wogóle o co w tym chodzi z tym najwiekszymi i najmniejszymi wartosciami jak to z tej
funkcji odczytac....no tak jak pisze w zadaniu.
16 maj 23:38
ewka777: prosze o pomoc...błagam wrecz.
17 maj 09:13
Damian: Wiec ewo

Pewnie wiesz co to współczynnik "a" funkci...
f(x) = ax
2 +bx +c
jeżeli "a" jest mniejsze od zera to ramiona paraboli będą w dół więc wartość y
max będzie w
wierzchołku paraboli...
jeżeli ''a'' jest większe od zera to wtedy ramiona paraboli są w górę i najmniejsza wartość
funkcji będzie w wierzchołku....
17 maj 09:23
ewka777: czyli musze wyliczc tak jakby to p=−b2a
17 maj 09:43
17 maj 13:12
Bogdan:
W każdym z podanych przykładów jest są już określone współrzędne wierzchołka paraboli:
xw oraz yw. Nie ma potrzeby obliczać tych liczb, wystarczy je odczytać z podanych
wzorów funkcji.
17 maj 13:15
ewka777: musz sie spytac czy to tak... w 1. a)najwieksza wartos to bedzie 1 b)najwieksza wartosc to
bedzie 4 w 2. a) najmniejsza wartosc to bedzie a)3 a w b) −5


?
17 maj 13:26
Bogdan:
1.
a) f(x) = −(x − 1)2 + 5, W(1, 5), xw = 1, yw = 5 ⇒ ymax = 5
b) f(x) = −2(x − 4)2, W = (4, 0), xw = 4, yw = 0 ⇒ ymax = 0
2.
a) f(x) = (x − 3)2 − 4, W = (3, −4), xw = 3, yw = −4 ⇒ ymin = −4
b) f(x) = (x + 5)2, W = (−5, 0), xw = −5, yw = 0 ⇒ ymin = 0
17 maj 13:37
Bogdan:
ewko777, czy teraz rozumiesz treść zadania?
17 maj 14:02
ewka777: powiedzym...ja myslałm ze tymi wrtosciami sa x a nie y:(:(
17 maj 14:04
Bogdan:
x jest argumentem funkcji, y jest wartością funkcji.
W zadaniu jest polecenie: "wyznacz wartość funkcji ..."
17 maj 14:07
ewka777: aha teraz rozumiem...
17 maj 14:08