pytanie
adaś:
Określ zbiór wartości i przedziały monotoniczności funkcji f określonej wzorem :
f(x)=−2x
2+3
Dlaczego nie mogę zrobić tabelki i wypisywać argumenty począwszy od zera ,a później jest
nakładać na wykres
8 lis 18:48
krystek: To nie jest liniowa tylko kwadratowa wartości y∊(−∞,q> i musisz obliczyć q
8 lis 18:50
8 lis 18:51
Aga1.: Dlaczego od 0, ale po co? Trzeba wiedzieć, że funkcja kwadratowa dla a<0 przyjmuje największą
wartość w wierzchołku, bo ramiona paraboli skierowane są do dołu. ZW=(−∞,q>
f rośnie (−∞,p>
maleje w przedziale <p,∞)
Oblicz p i q i podstaw do wzoru.
8 lis 18:53
adaś: aha czyli dla funkcji kwadratowej obliczamy wierzchołek itp. a dla liniowej mogę stosować
→ 8 lis 18:48?
8 lis 18:55
Aga1.: Dla funkcji liniowej np.
1)y=2x+3
a=2>0, więc funkcja jest rosnąca, a ZW=R, bo a≠0
2)y=3 , a=0, funkcja jest stała, Zw={3}
8 lis 19:14