wariacje bez powtorzen
lila55: Ile jest liczb czterocyfrowych o wszystkich cyfrach roznych , jesli w ich zapisie nie wystepuja
cyfry : a) parzyste b) mniejsze od 4

(bardzo prosze o wytlumaczenie choiciaz 1
przykladu zebym zroumiala
8 lis 16:46
8 lis 16:56
Mati_gg9225535:
a) wybierasz cyfry ze zbioru A = {1,3,5,7,9}
b) wybierasz cyfry ze zbioru B = {0,2,4,6,8}
8 lis 16:57
lila55: hmm... bylam na tej stronie, to prosze chociaz a wytlumaczenie kiedy zadanie nalezy do tematu
wariacja bez powtorzen a kiedy z kolei rozwiazuje sie wg reguly mnozenia ?
8 lis 16:59
Mati_gg9225535: zrobię a.
a) z 5 wybierasz 4,pierwszą cyfrę możesz wybrać na 5 sposobów, drugą na 4 (bo jedna cyfrę
wykorzystałaś) trzecią na 3 sposoby (bo już dwie cyfry wykorzystane) i czwartą na 2 sposoby
(trzy pozostałe cyfry wykorzystane)

otrzymujesz 5*4*3*2=120 sposobów
8 lis 17:00