prosze o pomoc.dana jest funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x)=5x^2 - 4x -
ewka777: dana jest funkcja kwadratowa f okreslona wzorem f(x)=5x2 − 4x − 12. wyznacz:
a) współrzedne punktów przecięcia wykresu funkcji f z osiami układu współrzednych
b) zbiór rozwiazań nierówności f(x)<0
c) najmniejszą wartość funkcji f.
16 maj 17:41
tim: a) Do funkcji
y = 5x2 − 4x − 12
podstawiasz za y = 0 (obliczysz punkt przecięcia z osią Ox).
a potem podstawiasz za x = 0 (obliczysz punkt przecięcia z osią Oy)
16 maj 17:47
tim: b) Skoro
f(x) < 0, a f(x) = 5x2 − 4x − 12, to
5x2 − 4x − 12 < 0
Oblicz Δ itd.
16 maj 17:48
16 maj 17:49