logarytmy
szelli: 11. Liczba log 0,2+ log 0,5 jest równa
A −3
B −2
C −1
D 1
12 Liczba log5 4 − log5 500 jest równa
A −3
B −log5 496
C −1/3
D 1/3
14 Liczba log3 36−2 jest równa
A 2log3 2
B 3/4
C 4/3
D3
15 liczba log 53 + log 54 + log 55 jest równa
A 60log125
B 12log125
C 60log5
D12log5
16 Liczba log3 72 − 3log3 2 jest równa
A log3 12
B log3 64
C log2 4
D log3 66
7 lis 21:44
zośka: 11 ) log(0,2*0,5)=log0,1=−1 bo 10−1=0,1
7 lis 21:47
aniabb: c, a, a, d, c
7 lis 21:47
7 lis 21:49
zośka: | | 4 | | 1 | |
12) log54−log5500=log5 |
| =log5 |
| =log55−3=−3 |
| | 500 | | 125 | |
7 lis 21:49
zośka: 14) log336−log39=log3(36:9)=log34=log322=2log32
7 lis 21:52
zośka: 15)=3log5+4log5+5log5=12log5
7 lis 21:53
zośka: log372−log323=log3(72:8)=log39=2=log24 bo 22=4
7 lis 21:55