podaj wartosc funkcji
Dorota: zapisz wzor funkcji y=−3x do kwadratu+6x−1 w postaci kanonicznej i podaj wartosc tej funkcji
16 maj 11:52
16 maj 12:22
imię lub nick: kwadratu zapomniałem dopisać po nawiasie
16 maj 12:23
Dorota: a wartosc tej funkcji?
16 maj 12:25
imię lub nick: największa wartość?
16 maj 12:26
Dorota: a przepraszam bylo tak...
zapisz wzor tej funkcji w postaci kanoniczej i podaj zbior wartosci tej funkcji
16 maj 12:29
imię lub nick: tutaj znowu współczynnik a jest ujemny (−3), więc ramiona tej paraboli będą skierowane w dół.
| | −Δ | |
funkcja będzie przyjmowała wartości (−∞; |
| ) |
| | 4*(−3) | |
16 maj 12:34
Dorota: a te −Δ pod ulamkiem 4*(−3) to mam tak wlasnie napisac czy musze to jeszcze sama obliczyc?
16 maj 12:38
imię lub nick: musisz wyliczyć delte, przemnożyć to i ewentualnie skrócić
16 maj 12:42
Dorota: tak myslalam...
16 maj 12:46
AS: Dorotka
Korzystaj z sposobu zapisu wyrażeń podanych po lewej stronie ramki.
By uzyskać zapis y = −3*x2 należy kolejno pisać
y = − 3 * x 2
a zapis y = 7*x2*x −4
y = 7 * x { 2 * x − 4 } (nawiasy klamrowe)
16 maj 18:19
AS: po x brakuje znaku potęgowania (nad 6)
16 maj 18:43
Dorota: delta=36−4*(−3)*(−1)
delta=2 pierwiastek z 6
p= −b/2a=1
q= −delta/4a=pierwiastek z szesciu/6
y=a(x−p)do drugiej +q
y=−3(x−1)do drugiej + pierwiastek z szesciu/6.
dobrze?
17 maj 00:00
Eta:
policz jeszcze raz q = −Δ 4a
podstawiłaś − √Δ zamiast − Δ ....
17 maj 00:10
Dorota: wyjdzie −2 pierwiastek z 6/12?
17 maj 00:13