Czy mógłby mi ktoś pomóc z trygonometrii ??
Grzeniu : Równania i nierówności trygonometryczne
1 + cosx + cosx x2 = 0
sin 3x + cos 3x = √2
7 sinx + 5 < 2 cos2 x
4 cos2 x +2sin2x < 5cosx
6 lis 22:51
Eta:
| | x | | x | |
to: cos |
| (2cos |
| )=0 .......... dokończ |
| | 2 | | 2 | |
3/ cos
2x= 1−sin
2x
otrzymasz równanie kwadratowe podstaw za sinx= t, t€<−1,1>
i dokończ .....
Podobnie w 4/
| | π | |
w 2/ sin3x+ sin( |
| −3x)=√2 |
| | 2 | |
zastosuj po lewej stronie wzór na sumę sinusów .......
6 lis 22:56
Grzeniu : 3) 2sin
2 x +7sinx+ 3 < 0
sinx= t
2t
2 +7t +3 < 0
x1 = −3 nie należy do przedziału
x2 = −
12
x=
π6 + 2 kπ lub x = π −
π6 + 2 kπ
dobrze
6 lis 23:13
Mila: Eto, w I pomyłka u Ciebie.
6 lis 23:15
Grzeniu : 4cos2 x + 2 − 2cos2 x − 5 cosx <0
2 cos2x − 5 cosx + 2 <0
x1= 12
x2 = 2 nie należy do przedziału
x = π3 + 2kπ lub x = − π3 +2kπ
6 lis 23:16
Grzeniu : Co do 1 i 2 jakoś tego nie widze

może jeszcze jakaś mała podpowiedź
6 lis 23:18
Eta:
Tak

wkradł się chochlik
| | x | | x | |
w 1/ cos |
| ( 2cos |
| +1)=0 |
| | 2 | | 2 | |
Dzięki
Mila za poprawkę
6 lis 23:19
Mila: Zauważyłam, bo dziś takie rozwiązywałam. Pozdrawiam

Skorzystałam z jedynki tr. , bo na początku nie mają wprawy z tym prostym wzorem (cos2α)
Oczywiście było więcej pisaniny.
6 lis 23:24
6 lis 23:39