logarytmy
Kamil: 2log3 5− 5log3 2 jak to obliczyć?
6 lis 21:40
Kamil: podpowiedź z czego skorzystać wystarczy
6 lis 21:46
Eta:
alogbc= c logba
wynik : 0
6 lis 21:48
6 lis 21:55
ewa: Może tak:
Niech x=2
log35 zlogarytmujmy to :
log
2(2
log35 )=log
2x
log
35=log
2x
| | log3x | |
log35= |
| (to z tw. o zmianie podstawy logarytmu) |
| | log32 | |
log
35*log
32=log
3x ( z tw. n*log
ab=log
ab
n )
log
3(5
log32)=log
3x
3
log3(5log32)=3
log3x
5
log32=x zatem doszliśmy do tego, że 5
log32=x =2
log35 czyli
2
log35 − 5
log32=0
6 lis 22:02
Eta:
Można tak;
log35=x ⇒ 5=3x
L=2log35 =2x , P=5log32=(3x)log32= 3log32x= 2x
L=P
6 lis 22:06
Eta:
Dokańczając
2x−2x= 0
6 lis 22:08
Kamil: a to √102+12log16
6 lis 22:09
Kamil: up
6 lis 22:16
Eta:
102 *10log4= 100*4=400
to √400=20
6 lis 22:16
Kamil: a w taki sposób to zrobić dziękówa
6 lis 22:17
Eta:
6 lis 22:20