Prawdopodobieństwo
Darth Mazut: Witam!
Mógłby ktoś to sprawdzić?
Na egzaminie jest 20 pytań, uczeń losuje 3 z nich a zna odpowiedzi na 12 pytań (z tych 20)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że zna odpowiedź na conajmniej 1 z nich?
czy to jest 1084 / 1140 ?
Robiłem zdarzeniem przeciwnym ale odpowiedzi twierdzą że wynik powinien być inny...
6 lis 20:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
z przeciwnego:
| | 8*7*6 | |
1 − |
| = .... |
| | 20*19*18 | |
nie chce mi się tego liczyć
6 lis 21:08
Darth Mazut: aha, rozumiem, że o wyjaśnieniu dlaczego tak moge sobie jedynie pomarzyć?
6 lis 21:16
6 lis 21:18
Darth Mazut: Widze, że tym razem pomoc profesionalna jak nigdy...
W takim razie może ktoś będzie na tyle łaskawy i powie dlaczego moc zbioru zdarzenia
przeciwnego, tj takiego w którym uczeń nie zna odpowiedzi na żadne pytanie nie może być
policzony z kombinacji:
6 lis 21:22
Gustlik: A' − uczeń nie zna odpiwiedzi na zadne z wylosowanychy pytań, czyli losuje 3 "złe" pytania
|A|=|Ω|−|A'|=1140−56=1084
6 lis 21:23
Darth Mazut: Ooo nareszcie jakiś matematyk, a nie koleś, który odsyła do podstaw rachunku prawdopodobieństwa

tyle, właśnie że w odpowiedziach mam inaczej, to 1184/1140 jest na pewno dobrze?
6 lis 21:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
Darth −−− ja nigdzie nie napisałem, że NIE MOŻE być tak obliczone

napisałem tylko jak mozna obliczyć.
To że z Gdańska do Torunia można pojechac autostradą ... nie znaczy że krajową 91 juz nie mozna
7 lis 08:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
Twoje rozwiazanie od mojego różnicy się tylko i wyłacznie tym, że u mnie ujęta jest kolejność
ułozenia 'człowiekow', a u Ciebie kolejność jest pomijana.
Oba rozwiązania dają to samo ... jeżeli odpowiednio także są zbudowane Ω.
zauważ, że:
| | | | 20! | | 1 | |
|Ω| = | = |
| = |
| * (20*19*18) |
| | | 17!*3! | | 3! | |
| | | | 8! | | 1 | |
|A'| = | = |
| = |
| * (8*7*6) |
| | | 5!*3! | | 3! | |
jak widzisz po podzieleniu ów 3! z licznika i mianownika się po prostu skrócą
7 lis 09:01
b.: > 1184/1140 jest na pewno dobrze?
jest na pewno niedobrze, bo prawdopodobieństwo jest zawsze z przedziału <0,1>; powinno być 1084
w liczniku (literówka)
7 lis 09:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
Gustikowi się pozaminieniały mianowniki z licznikiem
7 lis 10:12