logarytmy. Oblicz x
Maartaa: Proszę o pomoc. Nie radzę sobie z tego typu zadaniami.
Oblicz X jeśli:
a) log x = 2 log 5
b) log x = log 4 − log 5
c) log x = log 2 + log 3
d) log x = 2 log 3 + log 4
6 lis 19:09
Eta:
a) logx=log5
2 ⇒ x= 5
2=25
| | 4 | | 4 | |
b) logx= log |
| ⇒ x= |
| |
| | 5 | | 5 | |
c) logx= log(2*3) ⇒ x=...
d) logx= log(3
2*4) ⇒ x=....
6 lis 19:13
6 lis 19:13
Tadeusz: Wg. mnie:
c) x=6
d) x=36
6 lis 19:38
Tadeusz: Najpierw wykonaj działania po prawej stronie, wiedząc że:
xlogab=logabx
logab−logac=loga bc
logab+logac=logabc
Potem zastosuj to że:
logab=logac wtedy gdy a=c
a) log10b=logb , czyli jak nie jest wpisana podstawa to jest to 10
logx=2log5
logx=log25
x=52
x=25
b) logx = log 4 − log 5
logx=log 45
x=45
c) log x = log 2 + log 3
logx=log(2x3)
x=6
d) log x = 2log3 + log4
logx= log(32 x 4)
logx= log 9x4
logx= log36
x=36
6 lis 20:11