funkcja wykładnicza
Kamil: rozwiąż równanie 49x−6*7x+5=0
wiem że 49x=72x
więc 7x(7x−6)+5=0
no i z tego wynika napewno że 7x=1
bo wtedy spełnia się to równanie to tak na chłopski rozum tylko jak to wykazać obliczeniami i
jaka to bedzie druga liczba
6 lis 15:11
Tad:
7
2x−6*7
x+5=0
7
x=t ... założenie dla t

!
t
2−6t+5=0 ...itd−
6 lis 15:14
6 lis 15:15
Kamil: potrzebuje wskazówki tylko co zrobić żeby się nie narobić
6 lis 15:16
Jack:
podstawienie t=7x i nie trudź szarych komórek, albo porządnie pogrupuj:
(7x)2−6*7x+5=0
(7x)2−6*7x+9−9+5=0
(7x−3)2−22=0
(7x−3+2)(7x−3−2)=0
(7x−1)(7x−5)=0
7x=1 lub 7x=5
...
6 lis 15:18
Kamil: dzięki bardzo

a zadanie to co w linku ktoś by pomógł ? chodzi o kilka wskazówek, bo robienie
wspólnego mianownika to rzeźnia w tamtym zadaniu
6 lis 15:21