funkcja wymierna
Kamil: | | 25x2 | | 74 | |
X2+ |
| − |
| =0 proszę o pomoc w rozwiązaniu |
| | (5+2x)2 | | 49 | |
6 lis 14:19
Kamil: nie chciałbym tego doprowadzać do wspólnego mianownika
6 lis 14:19
Kamil: takiego dużego
6 lis 14:19
Kamil: up
6 lis 14:59
Kamil: up
6 lis 15:43
Kamil: up
6 lis 15:47
asdf: | | 74 | |
przerzuć − |
| na prawąstronę, doprowadź wtedy lewą stronę do wsp. mianownika. Później |
| | 49 | |
pomnóż na krzyż i się uda
6 lis 15:51
Kamil: a masz może pomysł jak doprowadzić to do takiej formy to jest w podpowiedzi w
| | 2x2 | | 2x2 | | 74 | |
książce.[ |
| ]2+5[ |
| ]− |
| =0 |
| | (5+2x)2 | | 5+2x | | 49 | |
6 lis 16:00
asdf: spróbuj x
2 do wspólnego mianownika z ułamkiem drugim, np.
| | x2 * mianownik ułamka 2 | |
x2 = |
| |
| | mianownik ułamka 2 | |
Ja muszę spadać, wrócę to spróbuję to zrobić.
6 lis 16:04
Kamil: próbowałem ale ten ułamek jest taki i nie wiem co dalej(zsumowałem z tym co w liczniku 25x
2
jest)
jeszcze można wyciągnąć 2 przed nawias ale to nic nie daje
6 lis 16:20
Kamil: up
7 lis 16:00
Kamil: up
7 lis 16:23
Kamil: proszę o pomoc
7 lis 17:54
Kamil: pomóżcie proszę w piątek mam koło a znając moje szczęście da zadanie w podobnym guście i będę
się nad nim męczył żeby wymnożyć
7 lis 18:39