Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej rzechodzącej przez dany punkt y=
mariusz090: Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej rzechodzącej przez dany punkt y=5x+5 P(−2,1)
Bardzo proszę o pomc i wytłumaczenie tego krok po kroku. Dzięki!
6 lis 11:57
6 lis 12:00
irena_1: Prosta prostopadła ma równanie typu
I przechodzi przez punkt P, w którym x=−2, y=1
6 lis 12:02
ewa: y=ax+b równanie szukanej prostej
skoro ma być prostopadła do prostej y=5x+5 to iloczyn ich współczynników kierunkowych musi być
równy −1, czyli:
| | 1 | |
czyli wstawiamy to do równania i mamy y=− |
| x+b |
| | 5 | |
Skoro punkt P należy do tej prostej to jego współrzędne muszą spełniać jej równanie.
Podstawiamy za x i y współrzędne punktu P:
| | 1 | | 3 | |
1=− |
| *(−2)+b dostajemy b= |
| |
| | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 3 | |
Szukane równanie zatem ma postać: y= y=− |
| x+ |
| |
| | 5 | | 5 | |
6 lis 12:03
Eta:
W tablicach maturalnych jest taki wzór:
równanie kierunkowe prostej o danym współczynniku kierunkowym "a"
która przechodzi przez punkt P(x
o,y
o)
y= a(x−xo)+yo
zatem prosta z Twojego zadania ma równanie:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
y= − |
| (x+2)+1 ⇒ y= − |
| x + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
6 lis 12:11